Hör Elisabeth Marmorsteins analys av intervjun med Moderaternas Ulf Kristersson. Foto: SVT

Marmorstein: ”Moderaterna har aldrig vunnit på migrationsfrågan”

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna vill hitta en bred uppgörelse i migrationen – för att få bort frågan från agendan. Frågan har varit en huvudvärk för partiet som man inte vunnit några väljare på, säger SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein.

Att Socialdemokraternas regeringspartner Miljöpartiet lämnats utanför förhandlingarna i migrationskommittén har skapat ilska och väckt frågan om partiet kommer att spräcka regeringen.

Men enligt Elisabeth Marmorstein har Moderaterna allt att vinna på att förhandlingarna med S i kommittén landar i något konkret, och inte leder till en regeringskris. Något Ulf Kristerson också betonade i sin intervju i Morgonstudion.

– Deras förhoppning är att om migrationsfrågan blir mindre viktig för väljarna, så ska andra frågor som ekonomi och jobb hamna högre upp på dagordningen, och det skulle kunna gynna Moderaterna, säger Elisabeth Marmorstein i sin analys.

Tar en stor risk

Däremot tar partiet en stor risk genom att förhandla med Socialdemokraterna, när man redan tappat så många väljare till SD just på grund av migrationsfrågan.

– Det är därför det är så avgörande för Moderaternas att kommittén landar i en stramare migrationspolitik än idag. Och läser man utkasten från kommittén så går det tydligt i Moderaternas riktning.

Ökat stöd för M

Moderaterna har ökat stöd i de senaste opinionsmätningarna, och är återigen det näst största partiet. Även stödet för Ulf Kristersson har ökat. Det beror till viss del på en ”coronaeffekt”, säger Elisabeth Marmorstein.

– Dessutom har Ulf Kristersson lyckats ta ledartröjan i opposition och framgångsrikt satt bilden av att Moderaterna driver på regeringen.

SVT sänder partiledarintervjuer i Morgonstudion med anledning av inställda Almedalsveckan. Tisdagen skulle ha varit Moderaternas dag i Almedalen.

Se hela analysen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.