SVT:s inrikespolitiska reporter Elisabeth Marmorstein analyserar talmannens möjligheter att få till en regeringsbildning. Foto: SVT/TT

Marmorstein svarar: Hade Alliansen fått 144 mandat hade vi haft en regering i dag

Uppdaterad
Publicerad

C-ledaren Annie Lööf har meddelat att hon ger upp försöken att bilda regering, så vad händer nu? SVT:s politikreporter Elisabeth Marmorstein svarade på frågor om läget i politiken. Här kan du läsa utvalda frågor och svar i efterhand!

Fredrik: Är extra val en tvingande konsekvens av att fyra statsministerkandidater ej tolererats av kammaren? ... eller kan talmannen lägga fram en 5e kandidat om han finner så lämpligt?

Elisabeth Marmorstein:  Nej det kan han inte, det blir automatisk extra val efter fyra misslyckade statsministeromröstningar. Extravalet ska hållas inom tre månader och det är talmannen som beslutar om valdag i samråd med valmyndigheten.

Regeringsbildningen

Jan: Rent principiellt är min fråga om talmannen kan föreslå sig själv som statsminister? Med det uttalade syftet att direkt utlysa nyval om han tolereras?

Elisabeth Marmorstein: En rolig och ganska klurig fråga. Jag har svårt att se några formella begränsningar för en sådan manöver. Talmannen är i stort sett fri att föreslå vem som helst. Men jag tror inte på en sådan lösning förstås och han kan inte vara talman och statsminister samtidigt, så i sådant fall måste riksdagen välja en ny talman.

Lennart: Om talmannen vill utse en partiledare till möjlig statsminister och kräva att hen går upp för röstning, kan hen vägra o vad blir då konsekvenserna för den personen?

Elisabeth Marmorstein: I teorin är det fullt möjligt att en person vägrar att bli kandidat, och det finns inget formellt som hindrar talmannen från att ändå förslå den personen. Men jag tror att det är svårt för en partiledare att säga ”jag vägrar”, man måste ändå utgå ifrån att kunna tänka sig att bli statsminister.

Tubbe: Vad tror du är anledningen till att Alliansen inte i förväg hade en plan för detta, det mest troliga scenariot? Det är ju orimligt att de inte såg detta komma.

Elisabeth Marmorstein: Hej Tubbe, eftersom man inte kunde komma överens och eftersom man hoppades på att bli större än de rödgröna. Hade de fått 144 mandat och rödgröna 143 så hade vi haft en regering i dag.

Lennart: Om det blir nyval, kommer det att bara gälla riksdagsvalet och inte kommunalvalet?

Elisabeth Marmorstein: Ja det är bara riksdagsvalet, sedan 2011 kan även kommuner och landsting hålla extra val, men det beslutas av kommun- och landstingsfullmäktige med kvalificerad majoritet, så det skulle vara en helt enskild process.

Anders: Vad är det för skillnad mellan Kristerssons och Reinfeldts politik, eftersom Reinfeldt kunde samarbeta med MP men inte Kristersson?

Elisabeth Marmorstein: Kristersson har inte sagt nej till att samarbeta med MP, det han har sagt nej till är att bilda koalitionsregering med MP. Reinfeldt sökte en bredare överenskommelse med MP efter valet 2010. Det slutade med att man gjorde upp om migrationspolitiken och det har Kristersson sagt var det stora misstaget den mandatperioden, men jag skulle inte säga att Ulf Kristersson är helt emot, om han får bilda regering, att senare under mandatperioden försöka locka över MP.

Rikhard: Borde inte många partier, vara väldigt oroade av vad som händer vid ett extraval. Att många fler kommer rösta på SD både då och om 4 år. Då kanske även L eller MP åker ur.

Elisabeth Marmorstein: Det är de också. Inte nog med att MP och L löper stor risk att åka ur utan dessutom kan ett extraval leda till ett ökat misstroende mot våra folkvalda. Vad det gäller SD: Om väljarna köper Jimmie Åkessons argumentation kring att det här är en sandlåda och så vidare, ja då är det klart att SD skulle kunna tjäna på det.

Helge: Varför kan inte M och S ställas direkt mot varandra i en statsministeromröstning.

Då har vi ju klartgjort allt på en gång. Då blir ju alla tvungen att trycka på knappen.

Elisabeth Marmorstein: Hej Helge, talmannen föreslår en statsminister i taget, att föreslå två på en gång om det är du menar är inte möjligt.

Annika: Om vi inte har en regering fram till jul, kommer då regeringsbildningsdiskussionerna att ta paus fram till januari? Eller kommer Norlén ha talmansrundor över jul och nyår?

Elisabeth Marmorstein: Hej Annika, lite ledigt hoppas nog talmannen och även partiledarna på men om det finns behov av rundor även då kommer de förstås att hållas. Partierna kan ju även använda juldagarna åt förhandlingar, det gjorde man tex 2014 när man kom överens om decemberöverenskommelsen.

Fredrik: Hittills har ju inget av partierna backat i något avseende, och låsningarna består därför. Borde inte talmannen nu hitta ett sätt att ”hota” med extraval så snart som möjligt? Vilka alternativ har han i så fall?

Elisabeth Marmorstein: Hej Fredrik, hotet om extraval finns ju redan men visst i teorin skulle talmannen kunna säga att nu tänker jag föreslå en statsminister vars uppgift blir att utlysa extraval. Men för att det ska vara möjligt krävs ju att någon vill ta på sig den uppgiften och att partierna kommer överens om att den lösningen är den bästa. Och det är inte särskilt troligt.

Ronald: Om det blir extraval, blir det då som vid ett vanligt val med partiledardebatter, TV debatter, valmöten, valtal mm. Man börjar om från noll, så att säga.

Elisabeth Marmorstein: Hej Ronald, det skulle bli en annorlunda valrörelse eftersom den dominerande frågan skulle vara regeringsfrågan. Den skulle också bli mycket kortare. Men partiledardebatter och valmöten blir det förstås.

Joakim: Är det troligt att SD kommer ges ett försök att sondera i nuläget?

Elisabeth Marmorstein: Hej Joakim, ingenting ska förstås uteslutas men eftersom inget parti vill samarbeta med SD i dagsläget så är det inte så stor poäng att låta SD sondera.

Bianca: Vad tror du kommer att bli nästa steg efter Annie Lööf har också gett upp försöket? Kan det bli ett extra val?

Elisabeth Marmorstein: Hej Bianca, det blir ett extraval först när fyra statsministerkandidater har röstas ner av riksdagen och personligen tror jag inte att det kommer att gå så långt. Ett troligt scenario nu är att Löfven får samma förutsättningar som Kristersson, dvs ställs inför en omröstning om en vecka. Men talmannen kan ju också föreslå något helt annat, det får vi veta i morgon när talmannen har pressträff.

Frippe: Finns det inget sätt för övergångsregeringen att avgå? Om M:s budget röstas igenom blir ju situationen smått komisk.

Elisabeth Marmorstein: Hej Frippe, nej en övergångsregering kan inte avgå. Enskilda statsråd kan entledigas men inte regeringen som helhet och inte statsministern.

Bruno: Vid extraval fortsätter A Norlén eller utses en ny talman?

Elisabeth Marmorstein: Hej Bruno, efter ett extraval väljer en ny riksdag också en ny talman. Det kan ju förstås bli Norlén igen, eller någon helt annan.

Friedrich: Vilken är egentligen anledningen till att inte talmannen kan besluta om extraval?

Elisabeth Marmorstein: Hej Friedrich, enligt vår grundlag kan han bara göra det efter fyra misslyckade statsministeromröstningar.

Det här är ett urval av alla frågor och svar. Hela chatten finns här!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regeringsbildningen

Mer i ämnet