Folkpartiledaren Jan Björklund partiledartalar i Almedalen 2012. Foto: Scanpix

”Måste stärka näringslivets konkurrenskraft”

Uppdaterad
Publicerad

Folkpartiledaren Jan Björklund lanserade i dag ett förslag till en ny arbetsmarknadsmodell, där företag lättare ska kunna säga upp personal och där a-kassan blir obligatorisk. Björklund tryckte på att han vill stärka arbetskraftinvandringen till Sverige.

Se hela Jan BJörklunds tal i Almedalen

-Vi måste befrämja rörlighet och flexibilitet. Men då måste också människorna kunna känna trygghet i förändringarna, sa Jan Björklund i sitt partiledartal i Almedalen på torsdagkvällen.

Folkpartiledaren slog fast att företagen är förutsättningen för Sveriges välfärd. Grundbultarna i den nya arbetsmarknadsmodellen som Folkpartiet förespråkar ska vara beredskap för förändring och omställning.

Folkpartiet vill med det nya systemet att a-kassan ska bli obligatorisk för alla på arbetsmarknaden och att avgiften ska vara ungefär densamma för alla.

Förutom att avgiften till a-kassan bör göras om vill partiet även göra försäkringen mer generös. I dag är taket 18.700 kr per månad och det vill Folkpartiet höja till 27.500 kr.

Mer arbetskraftsinvandring

Björklund tryckte också i sitt tal i Almedalen på att han vill stärka arbetskraftinvandringen till Sverige, särskilt vill han locka till sig människor med spetskompetens.

– I den globala talangjakt som pågår behöver vi kämpa för att Sverige ska vara ett intressant alternativ för de skarpaste hjärnorna. Då måste vi välkomna personer från andra länder att komma hit och bidra med sin kunskap.

Samtidigt beskriver Björklund den svenska integrationspolitiken som ett stort misslyckande.

-För nyanlända flyktingar är mediantiden sju år innan man kommer i jobb. Vi ska ha ett Sverige där det ska vara självklart att snabbare komma i jobb och lära sig svenska.

Vinster i välfärden

När det gäller frågan om huruvida privata företag inom välfärdssektorn ska tillåtas göra vinster var folkpartiledaren tydlig:

-Ingen är väl beredd att driva ett företag om det är förbjudet att gå med vinst, om det enbart är tillåtet att gå med förlust. Då skulle det självfallet inte finnas några välfärdsföretag.

”Återförstatliga skolan”

Det skulle inte vara ett riktigt folkpartistiskt tal utan ett stort fokus på utbildningsfrågan, och Jan Björklund ägnade en stor del av sitt tal åt att ondgöra sig över kommunaliseringen av skolan, som den dåvarande socialdemokratiske skolministern Göran Persson drev igenom.

-Just läraryrket har drabbats hårt av kommunaliseringen. Under nästa mandatperiodd borde den svenska skolan återförstatligas.

Europeisk närvaro

I sitt tal förespråkade också Björklund ett ökat samarbete inom Europa.

-Om vi lämnar vår stol tom i det europeiska samarbetet riskerar vi att förlora inflytande. Eller för att säga det lite rakare – sitter man inte vid bordet, riskerar man att stå på menyn.

Han slog fast att skuldkrisen inte är eurons fel. Orsaken till skuldkrisen, enligt Björklund, är istället att länder har levt över sina tillgångar, men han pekade på att Sverige för tjugo år sedan befann sig i en liknande krissituation.

-Det var i gårdagens Europa man byggde murar. I framtidens Europa bygger vi broar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Almedalen 2012

Mer i ämnet