SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson. Foto: SVT

Mats Knutson om Jonas Sjöstedts avgång: ”Han blir en lame duck”

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Sjöstedt meddelar nu att han avgår som partiledare för Vänsterpartiet. SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson tycker att tajmingen är märklig.

På Facebook skriver Jonas Sjöstedt att han kommer att flytta till sin familj i Vietnam och att han inte ställer upp för omval under partiets kongress i maj.

Det har gått rykte om det här det senaste halvåret, men han har förnekat det. I samma ögonblick som han meddelar att han lämnar posten som partiledare blir han en så kallad ”lame duck” och det här kommer naturligtvis att drabba partiet i riksdagen under våren, säger SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutson.

Är avgången frivillig?

– Det har varit intern kritik mot honom. I och med att han släppte fram Stefan Löfven (S) som statsminister och att man inte varit tillräckligt tuff i sin oppositionsroll. Men jag kan i dagsläget inte ge ett definitivt svar på om Sjöstedts avgång är frivillig eller om han manövrerats bort.

Hur kommer det sig att beskedet kommer just i dag?

– Det var oväntat att beskedet kom just i dag, för om Vänsterpartiet menar allvar med sin oppositionspolitik och att driva en hård linje mot regeringen i riksdagen så är det ett sällsynt illa valt tillfälle att kommunicera det samma dag som han drar i gång en process för att försöka köra över regeringen i riksdagen. Det tyder väl i så fall på att avgången inte är frivillig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.