Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson lämnar nu sin post Foto: TT

Mats Persson (L) lämnar sin post

Uppdaterad
Publicerad

Mats Persson, Liberalernas ekonomisk-politiske talesperson, lämnar sin post. Det bekräftar Liberalerna i ett pressmeddelande. Beslutet fattades i tisdags, innan partiledare Jan Björklund meddelande sin avgång, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Under gårdagen meddelade Jan Björklund att hans tid som partiledare för Liberalerna är inne på sluttampen. Bara 24 timmar senare kom beskedet att deras ekonomisk-politiske talesperson, Mats Persson, lämnar sin post. Han kommer dock att sitta kvar i riksdagen.

Liberalerna bekräftar i ett pressmeddelande att Mats Persson avgår.

”Jag väljer att lämna rollen som ekonomisk-politisk talesperson, men fortsätter i andra ledande roller i partiet”, säger Mats Persson i pressmeddelandet.

Johan Pehrson tar över

Ny ekonomisk-politisk talesperson blir Johan Pehrson. Johan Pehrson är riksdagsledamot i Örebro län och ledamot i justitieutskottet.

Mats Persson har under sin tid som ekonomisk-politisk talesperson öppet gått emot partiledaren Jan Björklunds beslut om att släppa fram Socialdemokraterna. Mats Persson har istället velat att partiet släpper fram Ulf Kristersson. Enligt en källa inom partiet vill Mats Persson inte företräda Liberalerna i förhandlingarna med regeringen.

I tisdags fattades beslutet om att Persson skulle lämna sin post, och beslutet kom innan Jan Björklund meddelade sin avgång, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Siffrorna sjönk

I oktober låg partiets väljarstöd på 4,6 procent. Den siffran sjönk dock rejält till 3,7 procent i november, i december var siffran 3,9.

I januari fortsatte den nedåtgående trenden: 3,4 procent. I SVT:s senaste Novus-undersökning, som publiceras i sin helhet på torsdag, står det klart att Liberalerna har drabbats av ytterligare en kraftig nedgång. Nu ligger siffran på 2,7.

Det är den lägsta noteringen för partiet någonsin.

Liberalernas siffror sedan valet

Oktober: 4,6 procent

November: 3,7 procent

December: 3,9 procent

Januari: 3,4 procent

Detta enligt siffror från SVT:s senaste Novus-undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.