Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör medieombudsmannen Caspar Opitz kritik mot publiceringarna om kronprinsessparet. Foto: SVT

Medieombudsmannens känga mot Stoppa pressarna: ”Långt under etisk standard”

Uppdaterad
Publicerad

Medieombudsmannen Caspar Opitz riktar stark kritik mot hemsidan Stoppa pressarna och anser att den ansvariga utgivaren inte tar sitt ansvar för att producera ”trovärdig journalistik”.

– Jag har ingenting emot skvallerpress och kändisjournalistik – men Stoppa pressarna går för långt integritetsmässigt och jag har nästan inga anmälningar som gäller den andra veckopressen längre, säger han i Aktuellt.

Skvallersidan Stoppa pressarna publicerade flera artiklar under förra året där det stod att Prins Daniel lämnar Kronprinsessan Victoria. Hovet dementerade uppgifterna och i en exklusiv intervju med SVT säger Prins Daniel att ”det var en elak, falsk ryktesspridning”.

”Tränger sig in i människors privatliv”

Caspar Opitz, allmänhetens medieombudsman, reagerar starkt på hur Stoppa pressarna arbetar och menar att de går för långt jämfört med den traditionella skvallerpressen.

– Jag har ingenting emot Stoppa pressarna generellt sett. Jag har någonting emot dålig journalistik som skadar människor på ett otillbörligt sätt och det är det de ägnar sig åt. De ägnar sig i väldigt stor utsträckning åt att gå för nära när det gäller den personliga integriteten, tränga sig in i människors privatliv på ett sätt som är långt under den etiska standarden.

Daniel Nyhlén, ansvarig utgivare på Stoppa pressarna, hävdar att det som publiceras på sidan är sant och säger att de tar bort artiklar regelbundet, utöver de som rörde Prins Daniel och Kronprinsessan Victoria.

– Vi har tagit bort en mängd artiklar som utav olika anledningar inte passar på sajten. Det kan mycket väl vara så att de här tre artiklarna är borttagna med hänsyn till den personen som har reagerat på dem, säger han till SVT.

Står utanför pressetiska systemet

De flesta medierna följer det pressetiska systemet som tillåter att medier granskas och kan anmälas till Medieombudsmannen, men Stoppa pressarna står utanför systemet.

– När du som publicist får höra medieombudsmannen och hans företrädare i år och dagar snacka ner oss och göra lite som Donald Trump, kalla vår journalistik för ”fake news”, då tror jag de flesta förstår att man inte vill gå med i en sådan förening, säger Daniel Nyhlén.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Stoppa pressarnas ansvariga utgivare Daniel Nyhlén ge sin syn på det pressetiska systemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.