Medierådgivare: Sämsta tänkbara krishanteringen av Strandhäll

Uppdaterad
Publicerad

Knappt hade Annika Strandhäll (S) hunnit presenteras som ny minister innan det avslöjades att hon hade Kronofogden efter sig. Strandhälls krishantering lämnar betydligt mer att önska enligt medierådgivaren Paul Ronge.

– Hon började med att ljuga, säger han i Morgonstudion.

I tisdags tillträdde Magdalena Andersson som Sveriges statminister och presenterade de nya ministrarna.

Samma kväll avslöjade Aftonbladet att Annika Strandhäll (S), ny klimat- och miljöminister, har ärenden hos Kronofogden på grund av obetalda räkningar. Inledningsvis uppgav Strandhäll att hon inte hade fler skulder än de två som Aftonbladet först rapporterat om.

Men nu har det visat sig att hon har haft nio betalningsförelägganden hos myndigheten sedan 2018. Strandhäll förklarade att hon har haft en extremt turbulent tid bakom sig efter att hennes sambo hastigt gick bort hösten 2019.

Paul Ronge, medierådgivare och krishanterare, menar att Strandhäll borde ha berättat det direkt. 

– Det är en förtroendefråga att vara politiker. Man får absolut inte ljuga, och hon började ju med att ljuga och säga att hon inte hade några förelägganden hos Kronofogden. Nu har hon kommit med en bra förklaring men man undrar varför hon inte sa det från början, säger Ronge i SVT:s Morgonstudion.

– Det var den sämsta tänkbara krishanteringen. Annika Strandhäll kanske inte ville visa sig sårbar, men det blev helt fel, säger han.

”Var spontan och ljög”

Paul Ronge tror att Strandhäll skulle ha fått förståelse och sympati om hon direkt hade gått ut och sagt som det var. 

– Jag får känslan av att hon från början var spontan, och då ljög hon. Det går inte i en förtroendebransch där du ska tala sanning, betala dina räkningar och vara att lita på.

Strandhäll blev förvånad

Att det på onsdagen visade sig vara sammanlagt nio ärenden har Annika Strandhäll beskrivit som överraskande.

– För det första hade jag inte en riktig bild av att det handlade om nio betalningsförelägganden. Sedan var det ju också så att det var förelägganden om att betala räkningar som jag redan hade hanterat, sade Strandhäll till SVT på onsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.