Jeanette Fors-Andrée till vänster, och försvarsminister Karin Enström (M) till höger. Foto: Andreas Suojanen/TT Nyhetsbyrån

Medietränaren om Enström: Pinsamt

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsminister Karin Enströms framträdande i Aktuellt i går, får nu kritik från många håll, ”Som en robot”, ”Pinsamt” är några av omdömena.

Uppdrag Granskning avslöjar hur Kungliga Tekniska högskolan, KTH, används som bulvan av Försvarets forskningsinstitut, FOI, för att sälja en programvaran Edge till Kina. Edge beräknar aerodynamik, och kan användas inom flygvapnet bland annat för luftburna missiler.

Försvarsminister Karin Enström (M) berättade i Aktuellt att hon haft ett möte med FOI:s generaldirektör Jan-Olof Lind, och att ”det inte finns någon grund för anklagelserna”. 

Uppdrag granskning – Kinaaffären

”Den klassiska papegojan”

Enström gav samma svar, gång på gång på gång – oavsett vilken fråga programledaren ställde.

– Det är den klassiska papegojan, när ska politiker lära sig att svara på frågorna istället? Det var ett pinsamt framträdande, säger medietränaren och krishanteraren Jeanette Fors-Andrée till SVT.

När politiker slingrar sig, och inte lyssnar på de frågor som ställs, så finns det en stor risk att allmänheten tappar förtroendet. Både för den enskilda politikern och politiken i stort. Det menar Jeanette Fors-Andrée, som vill se, och rekommenderar ärliga svar även i pressade situationer.

– Om man är osäker, så är det okej att säga det och förklara att man ska ta reda på vad som stämmer istället för att upprepa samma icke-svar, säger Jeanette Fors-Andrée.

”Uppfattas som en robot”

Hon är inte ensam om sin kritik av Karin Enström framträdande, i Svenska Dagbladet är medietränaren Paul Ronge inne på samma spår.

– Hon ger samma svar elva gånger, hon uppfattas som en robot. Och om samma svar upprepas väldigt många gånger så uppfattas man som mindre vetande, säger Paul Ronge till SvD.

Karin Enström har varit engagerad inom politiken länge, hon har suttit i kommunfullmäktige i Vaxholms kommun sedan 1994 och riksdagsledamot sedan 1998. Försvarsminister blev hon 2012 efter att ha suttit i försvarsutskottet i tio år.

– Även rutinerade politiker verkar tro att de kommer undan med sådant här. Det är märkligt, en företagsledare skulle aldrig resonera på det sättet, säger Jeanette Fors-Andrée till  SVT.

Kan få stora konsekvenser

Med ett sjunkande förtroende kan konsekvenserna bli stora för både Enström och hennes parti Moderaterna.

– Jag ser det som ett politiskt självmord, det kan bli svårt för Enström att vinna tillbaka förtroendet från allmänheten, avslutar Jeanette Fors-Andrée.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppdrag granskning – Kinaaffären

Mer i ämnet