Ännu mer regn väntas – SMHI går ut med varningar

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit dramatiskt väder i flera delar av Sverige de senaste dagarna. Nu väntas ännu mer regn på kort tid. SMHI har utfärdat klass-1 varningar som under torsdagen utökats till flera län.

SMHI:s utfärdade klass 1-varningar gällde från början delar av Dalarnas och Gävleborgs län. Under torsdagseftermiddagen har varningar utfärdats för fler områden i landet. Bland annat Västra Götaland, där kraftiga regnskurar väntas under natten till fredag. I södra Norrland och övre norra Dalarna väntas regn från torsdag eftermiddag.

Även Halland och delar av Småland har fått klass-1 varning utfärdat. Där kan det komma 35-60 millimeter regn det närmaste dygnet. SMHI varnar för att det där finns risk för stora vattensamlingar, överfyllda dagvattenledningar och översvämmade källare.

SMHI:s klass-1 varning har utökats ytterligare under kvällen.

Nu finns också en varning för stora regnmängder över Västernorrlands län och Jämtlands län, och där gäller varningen främst Härjedalen.

Enligt TT handlar det om regnmängder på mellan 35 och uppemot 60 millimeter lokalt. För de norra delarna väntas regnet först i natt eller i morgon. En varning är även utfärdad för Västerbottens kustland under fredag morgon och förmiddag.

Kom 73 millimeter på kort tid

Flera regioner i Sverige har redan drabbats av skyfall. I Blomskog i Värmland kom exempelvis 73,1 millimeter regn mellan tisdag kväll och onsdag morgon.

– På en del håll kan det bli riktigt intensiva skurar och det är fortsatt risk för översvämningar på flera håll. Det är allmänt ostadigt väder och svårt att göra prognoser. Regnskurar kan dyka upp här och där och räkna med en del åska, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

I bland annat Hudiksvall i Gävleborg förebereder man sig på kraftigt regn och har satt upp skyddsvallar i centrum för att skydda husfasaderna mot eventuellt höga vattennivåer.

Risk för skogsbränder

Samtidigt är risken för bränder i skog och mark fortsatt stor eller mycket stor i stora delar av Norrland samt i östra Götaland och Sörmland. Och i mellersta Norrland blir det fortsatt varmt, på flera platser med maxtemperatur på minst 26 grader under torsdagen, enligt SMHI:s prognos.

Starka vindar – färja inställd

Under torsdagseftermiddagen tilltar vinden till kuling på Västerhavet och Östersjön, och SMHI har utfärdat klass 1-varningar. Vindar på mellan 14 och upp till 25 meter per sekund väntas från eftermiddagen och SMHI varnar fritidsbåtar och mindre fartyg för att ge sig ut. Färjelinjen mellan Oskarshamn och Byxelkrok på Öland står stilla från klockan 14 i dag, torsdag, och under hela fredagen.

Se mer om hur mycket regn har det kommit i Sverige i klippet övan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.