– Det här är en av de absolut största satsningarna som regeringen gör för att ta krafttag mot den ökande ohälsan, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Foto: TT

Miljardsatsning på psykiskt sjuka görs om

Publicerad

Regeringen satsar 1,5 miljarder kronor per år för att hjälpa personer med psykisk ohälsa att komma tillbaka i arbete. Rehabiliteringsgarantin skrotas. I stället kommer en mer individanpassad lösning.

Rehabiliteringsgarantin kom 2008 och skulle få sjukskrivna som lider av psykisk ohälsa att komma tillbaka till arbetslivet. Men sjukskrivningarna har inte minskat trots att staten har satsat flera miljarder kronor. Satsningen har också kritiserats, bland annat skrev Riksrevisionen tidigare i år att regeringen måste tänka om eller lägga ner.

Nu presenterar regeringen tillsammans med SKL, Sveriges kommuner och Landsting, ett nytt förslag som tas i bruk den första januari nästa år. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) menar att det nya förslaget innebär en individanpassning.  

– Tidigare har det varit kraftigt styrt mot vissa former av terapi. Det vi gör nu är att minska detaljstyrningen, det ska vara lättare att få rätt behandling just för dig, säger Annika Strandhäll.

1,5 miljarder per år

Den nya överenskommelsen går ut på att i ett tidigt skede fokusera på att personen som är sjukskriven ska kunna återgå till arbete. Extra pengar satsas också på att stärka sjukvårdens kontakter med arbetsgivare.

Varför ska landstingen få extra pengar till att kontakta arbetsgivare, är det inte så att de redan i dag ska göra det?

– Det kan man också tycka, men i det stora hela och som det här har varit strukturerat tidigare så har vi sett att det inte alltid har lett åt det hållet. Därför vill vi särskilt rikta medel och fokus för att förmedla att det här är viktigt, säger Annika Strandhäll. 

Ska få ned sjuktalen

Överenskommelsen rör 1,5 miljarder kronor och är den enskilt största ekonomiska satsningen för att få ner sjuktalen.

– Det här är en av de absolut största satsningarna som regeringen gör för att ta krafttag mot den ökande ohälsan. Det är 1,5 miljarder som vi nu årligen avsätter framöver. För att se till att stötta människor så de tillbaka till arbete igen, säger Annika Strandhäll.

Men regeringens satsning får nu kritik av Moderaterna.

– Det är i realiteten en besparing, säger Johan Forsell, talesperson i sjukförsäkringsfrågor. Han anser att regeringen bara bytt namn på pengar som redan finns.

– Jag tycker det är märkligt att regeringen bluffar om sin egen politik. De skär ner anslaget för det som idag heter rehabiliteringsgaranti med 250 miljoner kronor. Vi anser att den istället behöver förstärkas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Psykvården i Stockholms län

Mer i ämnet