Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin och Gustav Fridolin talar på Sergels torg i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT

MP stödjer V:s talmanskandidat – vill stoppa Björn Söder

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet kommer inte att lägga ned sina röster i valet av andre vice talman – i stället kommer man att stödja Vänsterpartiets kandidat.Det innebär att Socialdemokraterna kan få en avgörande roll i om det blir SD eller V som får posten, menar SVT:s politikreporter Pontus Mattsson.

I lördags meddelade Sverigedemokraterna att man kommer att lägga sin röst på Alliansens talmanskandidat Andreas Norlén (M). Därmed ser valet av talman ut att vara avgjort. Nu återstår att se vem som blir andre vice talman.

Miljöpartiet skriver i ett pressmeddelande att man inte vill se SD:s kandidat på posten och att man kommer att rösta på Lotta Johnsson Fornarve (V). Vidare skriver man att man kommer att stödja Socialdemokraternas kandidat till talman, Moderaternas kandidat till första vice talman och Centerpartiets kandidat som tredje vice talman.

Riktar kritik mot Alliansen

Miljöpartiet riktar samtidigt kritik mot Alliansen, och skriver att de tycker att det är ”beklagligt att de borgerliga partierna väljer att ge SD inflytande över vem som blir talman”.

– Vi hade velat se en lösning där vi kunnat komma överens om en talman med brett stöd. De borgerliga partierna har inte varit intresserade av det. Miljöpartiet kommer därför stödja Åsa Lindestam, S, i talmansvalet. S är det största partiet i det största blocket, säger Maria Ferm, gruppledare, i ett pressmeddelande.

Sverigedemokraternas Björn Söder valdes 2014 till riksdagens andre vice talman – en post som han kandiderar till även 2018. Foto: TT

”Står för åsikter vi inte kan acceptera”

Allianspartierna har sagt att de kommer att lägga ned sina röster i valet av andre vice talman. Om andra partier skulle följa praxis, skulle det innebära att Björn Söder (SD) skulle sitta kvar på sin post.

– Miljöpartiet kommer att stödja Vänsterpartiets kandidat till andre vice talman. Björn Söder står för åsikter vi inte kan acceptera och de borgerliga partierna har redan frångått praxis om att välja utifrån partiers storleksordning, säger gruppledaren Maria Ferm i ett pressmeddelande.

”Inte ett oväntat besked”

Enligt Pontus Mattsson, politikreporter på SVT, är Miljöpartiets besked inte oväntat.

– Det är en bekräftelse på vad de antytt innan. MP ogillar SD väldigt kraftigt, så på så sätt är det logiskt, även om man frångår praxis.

Vilka alternativ hade partiet?

– De hade kunnat lägga ned sina röster, men det är väldigt många inom partiet som ogillar Björn Söder så det är inte så förvånande att de inte gjorde det.

”Ett symboliskt val av andre vice talman”

Nu återstår frågan hur Socialdemokraternas partiledning kommer att agera, menar Mattsson.

– Om Alliansen, Miljöpartiet och Vänsterpartiet gör som de har sagt räcker det att 19 socialdemokrater av hundra röstar på Vänsterpartiets kandidat för att Söder ska förlora, säger han.

Posten som andre vicetalman brukar sällan vara så omdebatterad. I år är omröstningen symbolisk, säger Pontus Mattsson.

– Det är en ganska betydelselös position i praktiken. Den här omröstningen handlar om att visa hur mycket man ogillar Sverigedemokraterna, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.