Talet hölls i Lövins hemkommun Värmdö i Stockholm och inleddes med ämnet människans ekologiska fotavtryck och World overshoot day – den dag som jordens befolkning börjar leva över jordens resurser för året, som i år var den 29 juli.
– Naturens överskott är borta och vi lever på kredit. Vi ökar miljöskulden som redan nu faktiskt går långt över skorstenarna och långt ner i havsdjupen också, sa Lövin.
Oljeraffinaderi i Lysekil
De kommande åren kommer det bli upp till bevis för partier som säger att de tar klimatkrisen på allvar, sa Lövin och lyfte frågan om fossila bränslen och hur vi ska ställa oss till dem.
Som exempel nämnde hon Preems ansökan om att bygga ut oljeraffinaderiet i Lysekil. En fråga som Naturvårdsverket tagit upp med regeringen i en skrivelse.
– Vi måste försäkra oss om att vår lagstiftning är tillräckligt skarp på både nationell och EU-nivå för att möta denna mänsklighetens största utmaning. Det är att ta politiskt ansvar, sa hon.
Frågan om utbyggnaden hanteras av Mark- och miljööverdomstolen, men om regeringen väljer att ta upp ärendet tar den i viss mån över hanteringen.
Regeringen om fossila bränslen
I en intervju efteråt, med SVT:s reporter Niklas Svensson, bad miljöministern att få återkomma till om regeringen kommer att ta upp ärendet.
Samtidigt ville hon inte svara på om regeringen ska sätta stopp för investeringar i fossila bränslen i framtiden.
– Det är inget jag kan uttala mig om som minister. Men i det större perspektivet behöver vi se till att göra de bästa förutsättningarna för en omställning, där vi går bort från det fossila och gynnar det som inte är fossilt, utan är förnybart, säger hon.