– Vi kommer kunna öka den lokala kraftproduktionen, säger energiminister Anders Ygeman (S). Foto: Rebecka Haglund/SVT

Ministern Anders Ygeman (S) inte orolig för elbristen

Uppdaterad
Publicerad

Elbristen i södra Sverige riskerar stoppa nyetableringar i Stockholm och Malmö. Men energiminister Anders Ygeman (S) är inte orolig.

– Vi kommer kunna öka den lokala kraftproduktionen.

Anledningen till elbristen trots att Sverige är en elexportör är att det inte finns tillräckligt med elledningar till söder. Därför fick oljekraftverket i Karlshamn startas upp i somras.

– Framförallt har vi haft problem att inte kärnkraften har varit lönsam, och därför inte valt att köra den under sommaren. Därför fick Svenska kraftnät upphandla det vi kallar stödtjänster som kärnkraften annars står för, säger energiminister Anders Ygeman (S).

Investeringsplan på 75 miljarder

För att lösa kapacitetsbristen i elnätet har Svenska kraftnät en investeringsplan på 75 miljarder kronor till år 2040. Redan 2024 ökar kapaciteten från norr till söder med cirka 800 megawatt (MW) och ytterligare 1 400 planeras vara på plats 2033. Men trots de stora investeringarna riskerar Stockholm, Uppsala, Västerås och Malmö få elbrist kommande år, enligt Energimarknadsinspektionen. Men Anders Ygeman är inte orolig.

– Nej, för jag tror vi kommer kunna öka transmissionen och vi kommer kunna öka den lokala kraftproduktionen. Elnätsägarna i södra Sverige säger också att de har den kapacitet som krävs för att ansluta nya förbrukare och öka effektuttaget i södra Sverige.

Sex kärnkraftreaktorer kvar i Sverige

Sverige har totalt stängt fyra kärnkraftreaktorer inom loppet av en femårsperiod då även Oskarshamn stängt två av sina reaktorer. Efter årsskiftet kommer det vara kvar sex reaktorer i Sverige som planeras drivas vidare fram till 2040. Samma år ska Sverige klara sig utan kärnkraften – som står för 40 procent av elproduktionen – då energin ska vara 100 procent förnybar.

Anders Ygeman tror att södra Sverige klarar elförsörjningen även fast elleveransen från norra Norrland kan vara slut år 2027.

– Det vore givetvis en väldigt lycklig utveckling om vi kunde gå från att exportera stora mängder energi till att importera arbetstillfällen som hamnar i den norra delen av Sverige. I takt med att behoven av energi ökar så kommer investeringarna i ny produktion att öka. Det är så energimarknaden fungerar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.