Ministern: Ett desperat försök att se regeringsdugliga ut

Uppdaterad
Publicerad

Lösningen på Sveriges problem är att utveckla kärnkraften, framhåller oppositionen till höger.

– Om du vill bygga, varsågod, svarar energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Liberalerna presenterade en gemensam energipolitisk hållning i en debattartikel på Svenska Dagbladet i söndags. Förslagen är ”ett slag i luften” enligt energiminister Khashayar Farmanbar (S).

 – Vi har kollat på de förslag som oppositionen lägger fram och de skulle ge exakt noll kilowattimmar ny kärnkraft. Det här känns mer som ett desperat försök, av ett gäng som saknar en sammanhållen och regeringduglig politik, att hitta något som de är överens om.

Beskyller oppositionen

Han beskyller oppositionspartierna för att bedra svenska medborgare och elkunder.

– Man kan inte påstå att kärnkraften är den magiska lösningen på allt. Åtminstone inte utan att först svara på vem som ska betala de astronomiska summorna som krävs.

Det har varit fullt möjligt i över tio år att investera i kärnkraft på platser där det redan finns ett elnät framdraget, anför Farmanbar.

– Trots det har inte en enda person lagt pengarna på bordet. Det beror på att det är jättedyrt. Det finns platser som är förberedda och anpassade med elkablar som regeringen har finansierat. Om du vill bygga där, varsågod.

Nedlagd kärnkraft inte boven

Vidare säger energiministern att vinterns höga elpriser inte har något med nedlagda kärnreaktorer att göra.

– Det ligger ingenting i det. Förra vintern var elpriserna väldigt låga i Sverige, trots samma skattesats och samma nivå av kärnkraft. Skillnaden har varit Rysslands agerande på den europeiska marknaden. Och även om Sverige har haft för höga elpriser, så har de varit lägre än i resten av Europa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.