Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sveriges utbildningsminister Mats Persson (L). Foto: SVT

Ministern om skjutvåldet vid skolor: ”Kan inte lova guld och gröna skogar”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen storsatsar på skolan – nu är det upp till bevis för kommunerna. Det är utbildningsminister Mats Perssons (L) budskap efter SVT:s granskning om skjutningar vid skolor.

– Vi sänder med de här pengarna en väldigt tydlig signal till Sveriges alla kommunpolitiker, säger han.

De senaste tre åren har 700 skjutningar skett i närheten av svenska skolgårdar, visar SVT:s granskning. Ett faktum som gör utbildningsministern ”fullständigt bestört”.

– Det vänder sig i magen, säger Mats Persson (L) i Aktuellt.

Regeringen vill bekämpa skjutvåldet på flera sätt. Bland annat lyfter Mats Persson åtgärder som utökade polisiära befogenheter och satsningar på skolan. Men det kommer att ta tid innan det ger effekt, menar han.

– Det här är en atlantångare som kommer att ta tid att vända, för man har blundat för de här problemen i många år.

Facket sågar satsning

Lärarförbundet menar dock att de satsningar som aviserats av regeringen i praktiken innebär neddragningar. Detta eftersom kostnadsökningarna kopplat till bland annat inflationen är långt högre än de medel regeringen skjuter till i höstbudgeten.

Mats Persson (L) menar att regeringens satsningar är ”väldigt stora” – men att det ändå inte är nog.

– Det är inte tillräckligt, det är därför vi sänder vi med de här pengarna sänder en väldigt tydlig signal till Sveriges alla kommunpolitiker, säger han.

– Nu är det upp till bevis, fram med pengarna och se till att satsa och investera i skolan.

”Kan inte lova guld och gröna skogar”

Från regeringens håll kommer man göra allt man kan för att vända utvecklingen, framhåller utbildningsministern. Flera förslag ligger redan på riksdagens bord.

– Men eftersom det här är en atlantångare kommer det att ta väldigt lång tid och jag kan inte lova guld och gröna skogar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.