Ministern öppnar för översyn av LSS–lagen

Uppdaterad
Publicerad

Kostnaderna för LSS–lagen har skenat de senaste åren. Nu S-ministern Åsa Regnér för en översyn av lagen. 

Trots skärpta regler för ersättning till dem med svåra funktionsnedsättningar fortsätter kostnaderna att öka, det visar den granskning som SVT Nyheter gjort i en rad inslag och artiklarna.  

Många vårdtagare har också hamnat mellan stolarna. Ett exempel är MS-sjuka Anna Tillberg i Höör. När hon valde att flytta ihop med sin sambo Micke Jackbrise sade hennes assistansbolag upp kontraktet med omedelbar verkan. 

SVT granskar LSS-lagen

”Paradoxal”

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér medverkade i Aktuelltstudion med anledning av granskningen. Hon sade då att hon inte vill kommentera enskilda fall. Men Regnér kallar dagens situation för paradoxal.  

– Å ena sidan möter jag organisationer och enskilda som har rätt till assistans, eller hade det eller anser att de har rätt till assistans. Å andra sidan har vi en kostnadsutveckling som är ganska uppseendeväckande, säger Regnér.    

Hon menar att de rusande kostnaderna inte går ihop samhällsekonomiskt eftersom statens utgifter rusat i förhållande till antalet vårdtagare. Nu öppnar hon alltså för en översyn av lagen.  

– Vi vill se över hela lagen om stöd och service, LSS. Det har gjorts förut men det är viktigt att göra det igen. 

Översyn

I samband med att Migrationsverket tidigare i höstas slog larm om skenande kostnader för flyktingmottagandet öppnade finansminister Magdalena Andersson för att se över andra delar av statens utgifter, däribland assistansstödet.  

– Vi ska se till att medlen används till dem som har rätt att få hjälp. Regeringen och jag tycker assistans reformen är rätt.  Reformen är viktigt för dem med behov men kostnadsutvecklingen väcker en del frågor, som att män får mer assistans än kvinnor och att både stat och kommun är huvudmän, säger Regnér.  

Kan man få det att kosta mindre utan att ändra lagen?  

– Jag tror att man kanske behöver ändra lagen. Vi vill ha kvar reformen, men det finns uppenbarligen glapp här som gör att det finns bekymmer och klagomål.

SÅ FUNGERAR ASSISTANSERSÄTTNING

Assistansersättning är den ersättning som personer med svår funktionsnedsättning får för att anlita personliga assistenter.

För att få personlig assistans ska den som söker ha en stor och varaktig funktionsnedsättning och behöver hjälp för att klara sina grundläggande behov, det vill säga vanliga saker som att tvätta sig, klä på sig, prata med andra, äta eller gå på toaletten.

Den som söker måste vara under 65 år.

Den som fått assistans får själv välja vem som ska anordna assistansen. Det kan vara kommunen, ett kooperativ eller ett assistansföretag.

Ersättningen är 284 kronor för varje assistanstimme.

Om du behöver assistans i mer än 20 timmar i veckan så är det Försäkringskassan som gör bedömningen och betalar all tid över 20 timmar per vecka.

I dag är det 16.000 personer som får assistansersättning och det kostar ungefär 30 miljarder.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar LSS-lagen

Mer i ämnet