Ministern vill inte lagstifta om förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Förskoleminister Maria Arnholm (FP) tycker inte att det behövs någon skärpt lagstiftning för att komma till rätta med bristerna inom förskolan.

Efter SVT:s granskning av förskolebarackerna runt om i landet har Miljöpartiet krävt att Arbetsmiljölagen även ska gälla för förskolebarnen.

Nu reagerar förskoleministern Maria Arnholm (FP) på SVT:s granskning. Men hon tycker inte att det behövs någon lagstiftning.

– Man kan aldrig acceptera mögel och muggighet, vare sig i tillfälliga lokaler eller i de permanenta förskolor som finns. Det måste man komma till rätta med, säger hon och fortsätter:

– Men jag vill bara understryka att många kommuner anstränger sig för att hitta förskoleplatser till alla barn och det tycker jag är positivt.

Men är det viktigare än miljön?

– Det finns ingen motsättning, för det finns så många kommuner som klarar att tillhandahålla platser i acceptabla miljöer och de som inte gör det får göra bättre.

I Örebro finns det en förskola som står på en parkeringsplats, vad tänker du om det?

– Jag har närstående barn i en förskola som ligger vid en parkeringsplats, och det funkar alldeles utmärkt, så jag har svårt att uttala mig om det.

Läs mer: Förskolan ligger på en parkeringsplats

Är det dags för lagstiftning?

– Lagstiftning blir alltid en utväg till slut, men jag är övertygad om att kommunerna kommer lösa det här på ett bra sätt.

Miljöpartiet har kommit med ett förslag att Arbetsmiljölagen ska gälla även förskolebarn, vad säger du om det?

– Arbetsmiljölagen omfattar förskolor, de förskollärare som jobbar där, så den möjligheten finns redan. Att låta förskolebarn som är så små vara förmånstagare för lagen har visat sig vara så besvärligt. Jag har precis tagit emot en utredning som handlar om säkerhet i förskolan som pekar på lite andra lösningar som vi tittar på istället.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.