Valdeltagandet ser ut att sjunka i årets riksdagsval, för första gången sedan 2002. Foto: Johan Nilsson/TT

Minskat valdeltagande enligt preliminära siffror

Uppdaterad
Publicerad

De preliminära siffrorna visar att valdeltagandet i årets val har sjunkit. En turbulent mandatperiod och högt tonläge i valrörelsen är några hypoteser som forskaren Maria Solevid har kring att färre valt att rösta.

Valdeltagandet ser ut att sjunka i årets val. I riksdagsvalet 2018 röstade 87,2 procent av alla röstberättigade. Det finns ingen färdig siffra för årets val ännu, men efter valnattens rösträkning blev siffran drygt 81 procent. Maria Solevid, forskare på Valforskningsprogrammet vid Göteborgs universitet, förklarar att valdeltagandet kommer öka med några procentenheter när utlandsrösterna och alla förtidsröster är räknade, dock har hon svårt att se att det kommer upp i samma nivåer som förra valet.

– Med stor sannolikhet har vi ett minskat valdeltagande. Det blir svårt att komma upp i 87 procent.

Skiljer sig i olika områden

Vissa områden har lägre valdeltagande än andra. Maria Solevid säger att det generellt är resurssvaga grupper som inte röstar. SVT Södertälje rapporterade om att valdeltagandet i Södertälje sjunkit för tredje valet i rad till 61,5 procent enligt preliminära siffror.

– Det är sorgligt att folk inte utnyttjar sin rätt att rösta, vi ser ju att valdeltagande sjunker och det är ju ett problem för demokratin på sikt, sade Viktoria Hjulström (S), ordförande styrgruppen för valfrämjande åtgärder, till SVT Södertälje.

”Fortfarande på en väldigt hög nivå”

Sedan valet 2002 har valdeltagandet bara ökat vid varje val – fram till nu. Maria Solevid berättar att det kommer ta tid innan man vet varför valdeltagandet har sjunkit, men ser ändå saker som hon tycker ska tittas på. Bland annat nämner hon den turbulenta mandatperioden, det höga tonläget i valrörelsen och att mittenväljare kan ha svårt att hitta någonting som de vill rösta på i och med de nya blocken.

Trots ett lägre valdeltagande vill Maria Solevid framhålla att Sverige fortfarande har ett högt valdeltagande om man jämför internationellt.

– Självklart är det bekymmersamt att valdeltagandet minskar men vi befinner oss fortfarande på en väldigt hög nivå. Säg att vi landar på cirka 83 procent, då skulle vi fortfarande vara runt topp 15 i världen, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2022

Mer i ämnet