Misstankarna gäller bland annat så kallad cardsharing där kodade programkort från tv-operatörerna kopieras. Personen till vänster har ingenting med åtalet att göra. Foto: TT-arkivbild och Polisens förundersökning

Misstänkta TV-pirater krävs på 137 miljoner kronor

Publicerad

Åtta män åtalas i ett misstänkt piratnätverk som sålt tillgång till olika betal tv-kanaler illegalt. De misstänka huvudmännen krävs nu på över 130 miljoner kronor i skadestånd av flera tv-bolag.

Nätverket har haft sin bas i Norrköping och har enligt åtalet vid Patent- och marknadsdomstolen haft tusentals kunder. Enligt förundersökningen fanns det till exempel långt över sextusen kunder en enskild månad 2016.

– Det har varit väldigt organiserat med många personer inblandade. Det har funnits kunder i hela landet men framförallt i Norrköping och Linköping, säger Anna Ginner, kammaråklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

”Huvudman startade upp igen efter förra domen”

Misstankarna gäller dels så kallad cardsharing där kodade programkort från tv-operatörerna kopieras och dels olovlig vidaresändning av streamade kanaler genom så kallad IPTV. Den misstänkta brottsligheten som åtalet gäller har skett mellan juni 2015 och juni 2018, men verksamheten tros ha pågått betydligt längre tid.

– En av huvudmännen är dömd för liknande brott tidigare. Han har startat upp igen direkt efter förra domen, säger Anna Ginner, kammaråklagare.

137 miljoner kronor i skadestånd

Åklagaren begär att drygt fyra miljoner kronor i beräknad vinst ska förverkas från tre av de åtalade männen som nekar till brott. De drabbade tv-bolagen – bland andra Com Hem, C More och Canal Digital – kräver dock betydligt större summor, sammanlagt 137 miljoner kronor i skadestånd. De utgår från vad kunderna fått betala om de köpt kanalerna legalt.

Även kunder skulle kunna ha gjort sig skyldiga till brott enligt åklagare Anna Ginner, men inga kommer att åtalas i denna utredning pga preskription och bevissvårigheter.

Många fler aktiva nätverk

Från tv-bolagens antipiratorganisation Nordic Content Protection välkomnar man åtalet, men konstaterar att även om detta nätverk har stoppats så det är många fler aktiva som säljer piratabonnemang.

– Det är en så lukrativ business som lockar en viss kategori människor att sätta upp servrar för att tjäna pengar vid sidan om, säger Anders Braf, vd  Nordic Content Protection.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.