Att använda täta plastpåsar istället för papper skulle öka risken för mögel, och enligt företagen påverkar den naturliga avdunstningen inte mjölets egenskaper. Man anser därmed att kunderna får det de betalar för, trots eventuell undervikt i butik.
– Vi levererar utlovad mjölmängd då det baseras på vikten vid packningstillfället. Är mjölpåsen några månader gammal kan man behöva tillsätta mera vätska i degen när man bakar, skriver Paula Kirkegaard på Ica, till Plusredaktionen.
Inte alla informerar
Att den angivna mjölvikten kan minska på grund av avdunstning nämns dock bara på Berte qvarns, Garants och Kungsörnens påsar och då inte i direkt anslutning till den angivna vikten. Men flera av företagen lovar nu se över sina påsar.
– Vi ska absolut se till att vi informerar om att vätskeinnehållet kan variera beroende på hur man hanterar och förvarar mjölet, säger Hans Holmstedt på Ramlösa kvarn.
På Sveriges konsumenter tycker man dock inte att ökad information kompenserar för undervikt. Istället anser man att företagen bör kompensera för den förväntade viktnedgången genom att packa mer mjöl i påsen, så att konsumenterna garanteras den vikt som anges i butik.
”Behov av samsyn”
Efter Plus granskning uppger flera av företagen att man ser behov av att hitta en samsyn i branschen kring hur man ska förhålla sig till avdunstningen framöver.
– Vi har uppmanat branschen att diskutera med livsmedelsverket om lagstiftningen ska tolkas annorlunda för att säkerställa att konsumenten inte på något sätt blir vilseledd, skriver Kevin Bell på Coop.
Enligt livsmedelsmyndigheternas regler för viktkontroll kan mindre avvikelser accepteras om hela partiets snitt är korrekt. Ingen tvåkilospåse får dock ha en undervikt på över 60 g när den lämnar tillverkaren.
Rekommendationen är densamma i butik, men detta följs alltså inte alltid idag. I Plus stickprov var påsarnas undervikt i snitt 61 gram.
Här kan du följa den pågående granskningen av förpackningar – och lämna ditt tips