Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Morgonstudions programledare testa nudlarna som blivit förbjudna i Danmark för att de är för starka. Foto: SVT

Virala nudlar förbjuds i Danmark: ”Hela munnen brinner”

Uppdaterad
Publicerad

Superstarka nudlar har blivit ett fenomen på Tiktok, där ungdomar utmanar varandra i att utstå den extrema hettan.

Nu agerar den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket och förbjuder produkterna i landet.

Tiktok-trenden som manat fram det danska förbudet går ofta under rubriken ”Spicy noodle challenge”. I klippen syns användare sörpla i sig nudlarna samtidigt som tårarna rinner.

– Nu brinner hela munnen, säger programledaren Pelle Nilsson efter att själv ha testat i SVT:s Morgonstudion.

Samma ämne som pepparsprej

Vad är det då som gör nudlarna så starka? Enligt Janina Seubert, forskare i näringsneurovetenskap vid Karolinska institutet handlar det om kapsaicin, ett vanligt ämne som också finns i bland annat chilipeppar.

– Det interagerar med en receptor som finns i munnen och näsan. Det är egentligen en receptor som reagerar på värme, så kapsaicin lurar kroppen att känna att det finns värme utan att det gör det, säger hon i Morgonstudion.

Kapsaicin behöver dock inte nödvändigtvis vara farligt eller orsaka obehag. Allt beror på mängden, förklarar Seubert.

– Det kan ibland orsaka en lokal irritation i munnen och i slemhinnorna, men det finns en gräns. Det är samma ämne som används i pepparsprej, och då har det väldigt stora konsekvenser.

Uppmanar till försiktighet

När det gäller de starka nudlarna, som innehåller relativt mycket kapscaicin, uppmanar Seubert till en viss försiktighet. Toleransen för ämnet kan skilja sig mycket från person till person och vid för stort intag finns risk för systemiska effekter på bland annat hjärta och blodtryck.

– En sak som är viktig att säga är att det är ungdomar som äter det här. Det beror mycket på kroppsvikten hur mycket man tål så då måste man vara lite mer försiktig, när det är yngre som äter mycket av det, säger Janina Seubert.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.