Foto: SVT

Moderater om flyktingfrågan: Kommunerna går redan på knäna

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna är splittrade i invandringsfrågan. Det visar SVT:s enkät där mer än 50 procent av de som svarade anger att Sverige bör reglera så att färre flyktingar ska komma hit. ”Gränsen är uppnådd redan”, skriver oppoisitionsrådet i Vingåker, Timo Granetin (M) i sitt enkätsvar.

Sällan har invandringsfrågan varit lika på tapeten som den varit i höst. Sverigedemokraterna vill att nyvalet i mars ska bli en folkomröstning om invandringen. I Sveriges andra största parti, Moderaterna, är partilinjen tydlig. Det blir ingen minskning av flyktingmottagandet.

Den enkätundersökning som SVT gjort visar dock en delvis annan bild. Timo Granetin i Vingåker menar att det är inhumant att slussa ut flyktingar i kommunerna innan de som redan finns där kommit ut i samhället.

Decemberöverenskommelsen

”Kommunerna går redan på knäna. Det finns inga resurser kvar längre”, skriver han.

”Ingen kvalitet med så höga tal”

Timo Granetin är inte ensam om sin ståndpunkt. Han får medhåll av kommunalrådet i Öckerö kommun, Arne Lernhag. Lernhag menar att det saknas omkring 150.000 bostäder, exklusive invandringen.

”Det är orealistiskt att tro att vi ska kunna upprätthålla någon som helst kvalitet i invandringen med så höga tal”.

Peter Carpelan (M), som är landstingsråd i Stockholms läns landsting, men tills i höstas var kommunstyrelsens ordförande i Ekerö, menar att det är en omöjlig uppgift för Sverige att ta emot ett så stort antal flyktingar.

”Det är helt oacceptablelt om det samtidigt innebär att kostnaderna blir så astronomiska att vi i Sverige måste göra nedskärningar i vår egen välfärd”, hävdar Carpelan.

Vill att EU tar större ansvar

Moderaten och oppositionsrådet i Olofströms kommun, Patrik Krupa, menar också han att Sverige bör reglera så att Sverige tar emot färre flyktingar. Men Krupa, precis som många av de moderata kommunpolitiker som svarat på enkäten, menar att övriga EU-länder bör ta ett större ansvar för de flyktingar som tar sig till Europa.

”Vi kan inte axla den här enorma uppgiften själva eller med två länder i Europa. Det är dags att länder som hållit sig i skuggan kliver fram och tar del av den här utmaningen!”

”Tabu att diskutera invandring”

Arne Lernhag i Öckerö kommun kritiserar också partiledningen i enkäten. Han menar att det inte förs en diskussion om invandringen i partiet.

”Partiledningen har valt att inte vilja diskutera dessa frågor trots att de ständigt tagits upp på olika möten inom partiet. Partiet måste våga diskutera alla frågor som är aktuella och det inkluderar frågor om invandringen”, skriver han.

Men Patrik Krupa i Olofström menar att det inte bara är i Moderaterna som ingen diskussion förs.

”Det är tabu att ventilera migrationspolitik inom alla partier utom inom SD, antar jag”.

Vill inte minska invandringen

I Södertälje, en stad som tagit emot många flyktingar de senaste åren, är Marita Larnestad moderat oppositionsråd. Hon är en av de knappt hälften i SVT:s enkät som inte vill att Sverige ska ta emot färre flyktingar.

”Vi kan ta emot dessa flyktingar, men de bör spridas över landet på ett bättre sätt. Där det finns möjlighet att få en bostad och jobb/sysselsättning, där ska man bosätta sig”, skriver hon.

Kommunstyrelsens ordförande i Klippans kommun, Kenneth Dådring (M) menar att fler länder måste tvingas ta emot en större mängd flyktingar. Men han vill inte förändra den flyktingpolitik som partiet för i dag.

”De flyktingar som i morgon står på kajen i Malmö och behöver humanitär hjälp ska vi ta emot och hjälpa. Oavsett om det är tio, femtio eller hundra som stär där ska vi hjälpa dem. Men det här är inte ett lokalt problem utan ett globalt”, skriver Kenneth Dådring i sitt enkätsvar.

Fler svar ur enkäten:

”Vi har inte ett system för att hantera dessa volymer i dag. I EU måste jobbet börja att hitta rätt fördelningsnycklar kring detta”.

”Så länge det inte sker en fördelning över landet som är realistisk bör vi just nu minska. Det finns inte heller utbildad personal i tillräcklig omfattning inom soc och skolan”.

”Vi bör sätta fokus på att förbättra vårt mottagande och vår integration och arbeta för att övriga EU-länder tar ett större ansvar”.

”Anhöriginvandringen bör begränsas”.

”Jag är för ett mångkulturellt samhälle, men vi bör nog bromsa lite så att alla hänger med de förändringar som upplevs”.

”Det är helt orimligt att Sverige skall ta en sådan stor del av asylsökande. Det måste bli en jämnare fördelning inom EU. Tex Finland tar emot väldigt få”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet