Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Positiv trend. Partiledaren Ulf Kristersson (M) har anledning att glädja sig åt den senaste tidens opinionsförändringar inom väljarkåren. Foto: Johan Nilsson/TT

SVT/Verian: Moderaterna i positiv trend i ny väljarbarometer

Uppdaterad
Publicerad

Sedan december är Moderaterna inne i en positiv trend medan Sverigedemokraterna backar. Det här visar SVT/Verians väljarbarometer för april månad.

Opinionsläget. Moderaterna har ökat med 3,5 procentenheter sedan december. Under samma period har Sverigedemokraterna minskat med 3 procentenheter. Foto: SVT

– Moderaterna är inne i en positiv trend där man dels tar väljare från Sverigedemokraterna, dels från kvinnor generellt. Partiet gynnas av det nyblivna Nato-medlemskapet och av ljusningen i samhällsekonomin, säger Per Söderpalm som är opinionsansvarig på Verian.

väljarbarometer

Samtidigt påpekar Per Söderpalm att kritiken mot Moderaterna för hanteringen av den nya lagen om könstillhörighet bara delvis har fångats av den här mätningen. Det återstår enligt honom att se hur den frågan kan påverka väljaropinionen framöver.

Moderaterna är nu större än Sverigedemokraterna, men det är ett övertag som är för litet för att vara statistiskt säkerställt.

I SVT/Verians väljarbarometer kan man i övrigt notera att Socialdemokraterna kan ha brutit en nedåtgående trend, medan de fyra partier som kämpar kring fyraprocentsspärren till riksdagen har fortsatta problem att få till ett ordentligt lyft i väljarstöd.

Inga förändringar sedan förra månaden är statistiskt säkerställda för enskilda partier.

SÅ HÄR GÖRS UNDERSÖKNINGEN

Verians väljarbarometer baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 85 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.

Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”

Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.

April månads väljarbarometer genomfördes under 25 mars till 7 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

väljarbarometer

Mer i ämnet