Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven och vice statsminister Isabella Lövin, det säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen, till SVT Nyheter Foto: Thomas Johansson/TT, Jessica Gow/TT

Moderaterna KU-anmäler Löfven och Lövin

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna KU-anmäler statsminister Stefan Löfven (S) och vice statsminister Isabella Lövin (MP). Det handlar om Preems planerade utbyggnad av ett raffinaderi i Lysekil. Utbyggnaden fick först klartecken, men väckte kritik för att den kommer innebära stora koldioxidutsläpp.

Regeringen överprövade mark- och miljödomstolens beslut på politiska grunder och hotar domstolarnas oberoende. Det menar Moderaterna som nu anmäler till konstitutionsutskottet för att de ska pröva regeringens agerande kring utbyggnaden av ett raffinaderi i Lysekil.

Med hänvisning till den nya klimatlagen bestämde regeringen i höstas att de ska pröva om de tillåter utbyggnaden. Moderaterna vill nu att Konstitutionsutskottet utreder om regeringens agerande bryter mot svensk lag och äventyrar rättssäkerheten.

– Vi väljer att KU-anmäla därför att det inte är rimligt att regeringen väljer att ta över ett ärende från en domstol efter det att domstolen har avkunnat sin dom. Det brukar vi kritisera andra länder för att politiker agerar på det viset, säger Tobias Billström och fortsätter:

– Dessutom har vice statsminister Isabella Lövin redan sagt på förhand att hon har klart för sig vad den här prövningen nu ska leda till. Det är helt uppåt väggarna. Det ska ju vara en opartisk och rättssäker prövning, säger Tobias Billström, Moderaternas gruppledare i riksdagen.

SVT Nyheter har sökt vice statsminister Isabella Lövin som avböjt att kommentera.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer