Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) presenterar partiets budgetmotion vid en pressträff i riksdagens presscenter. Foto: Hanna Franzén/TT

Kristersson: Allianspolitik görs bättre rättvisa i en Alliansregering

Uppdaterad
Publicerad

Färre ska betala höga marginalskatter och jobbskatteavdraget ska utökas. Det föreslår Moderaterna i sin budget, som presenterades på fredagen vid en pressträff.

Ulf Kristersson passade samtidigt på att ge en passning till sina Allianskollegor i C och L.

– Vi tror att en Allianspolitik görs bättre rättvisa i en Alliansregering.

Under den 63:e pressträffen sedan valdagen presenterade partiledaren Ulf Kristersson och den ekonomiskpolitiske talespersonen Elisabeth Svantesson Moderaternas skuggbudget.

Ulf Kristersson började med att berömma övergångsregeringen, som leds av Stefan Löfven (S).

– Sverige har en övergångsregering som alla vet och vi har stor respekt för att de lägger en övergångsbudget som man ska. Vi tycker att de sköter det på ett helt korrekt vis, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Men det finns inga skäl till att inte lägga en riktig budget som tar tag i de problem vi tycker man måste ta tag i just nu. Vi lägger en budget som en ny borgerlig regering har stor glädje av eller en budget som en annan regering får anpassa sig till.

Ulf Kristersson: ”Kommer inte tolerera en socialdemokratisk regering”

Moderatledaren kunde dock inte hålla sig från att kommentera det politiska läget – nästa vecka ska riksdagen rösta om Stefan Löfven som statsminister.

– Varje parti bestämmer själv hur man tänker rösta i den omröstningen. Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram omfattande krav med tydligt borgerlig politik som villkor för att tolerera en sådan regering, säger Ulf Kristersson och fortsätter:

– Sakpolitiskt är det helt rimliga krav men jag tror att förutsättningarna att driva sådana politiska krav är större i en borgerlig regering än i en socialdemokratisk regering. Vi kommer inte att lägga oss i den beslutsprocessen men Moderaterna kommer inte att tolerera en socialdemokratisk regering.

Vill se flera skattesänkningar

När Elisabeth Svantesson presenterade M-budgeten stod det bland annat klart att Moderaterna vill se ett nytt jobbskatteavdrag på tio miljarder, en höjd brytpunkt för statlig inkomstskatt och sänkt skatt för pensionärer.

– Det här påverkar sysselsättningen, men det är också rättvist att man får behålla mer av sin lön, säger Elisabeth Svantesson.

Moderaterna vill också avskaffa flygskatten, värnskatten, se en utbyggnad av bredband och tredubbla rutavdraget.

Här är några utdrag ur Moderaternas skuggbudget

  • Antalet polisanställda ska ökas med 10 000 personer till 2024
  • Sammanlagt ska 18 miljarder kronor satsas på försvaret under perioden 2019–2021.
  • Under mandatperioden ska jobbskatteavdraget utökas med 22 miljarder

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.