Arkivbild från när övergångsregeringens budget presenterades. Foto: Pontus Lundahl/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

SVT:s politikreporter: I år kan partierna på allvar utmana regeringens budget

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har lagt egna budgetförslag och på fredagen kommer Moderaternas och Centerpartiets. Partierna lägger alltid ekonomiska motioner, men det ovanliga i år är att de på allvar kan utmana regeringen, säger SVT:s politikreporter Love Benigh.

Av den anledningen blir partiernas budgetmotioner ännu viktigare i år än de annars brukar vara, säger han.

– Men även om det skulle vara utsiktslöst att få genomslag för sin budget är det ändå viktigt för partierna att ha egna motioner, för att kunna visa visa vilken ekonomisk politik de vill bedriva, säger Love Benigh.

Olika förslag vägs ihop

Det är i finansutskottet som partiernas olika förslag vägs ihop innan de slutgiltiga budgetförslagen presenteras för riksdagen.

– Partierna skriver ihop sig och till slut kommer finansutskottet att presentera två förslag till omröstningen i riksdagen, som äger rum den 12 december. Det blir av allt att döma Moderaternas förslag mot övergångsregeringens budget, säger Love Benigh.

Socialdemokraterna tänker inte lägga något eget budgetförslag. Varför gör de inte det?

– Deras position nu är att de vill inte störa regeringsbildningen. Då är det bättre att ha en avskalad och opolitisk budget.

Om S+C+L kommer överens i regeringsfrågan, vad händer med budgeten då?

– Det beror på hur snabbt det går. Om det blir före omröstningen den 12 december kan de gemensamt att presentera ett budgetförslag där de är överens om att lägga till vissa saker till regeringens övergångsbudget och då vinner den sannolikt i riksdagen, eftersom partierna blir större än M+KD+SD. Vänsterpartiets röster behövs inte för det, däremot måste Miljöpartiet stödja förslaget, säger Love Benigh.

För kort tid för stora förändringar

Om S+C+L lägger en gemensam budget, kommer den att bli annorlunda än övergångsregeringens budgetförslag?

– Det blir inte de stora förändringarnas budget, det är alldeles för kort tid att presentera långtgående förslag. I stället kan de lägga en stor vårändringsbudget, liksom regeringen gjorde 2015, säger Love Benigh.

Han tillägger att om Socialdemokraterna inte når en överenskommelse i regeringsfrågan med Centerpartiet och Liberalerna, kommer C och L att lägga ner sina röster i budgetomröstningen. Då kan Moderaternas förslag i stället vinna, om Sverigedemokraterna stödjer det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet