– Varken Rumänien eller Bulgarien ska få komma med i Schengensamarbetet förens man ger sina egna medborgare drägliga levnadsvillkor, sa Tobias Tobé, Moderaternas toppnamn inför EU-valet. Foto: SVT

Moderaternas krav: Rumänien och Bulgarien måste hjälpa romer

Publicerad

Moderaterna kommer att arbeta för att Rumänien och Bulgarien ska hållas utanför Schengensamarbetet om länderna inte kan ge sina medborgare ”drägliga levnadsvillkor”. Det beskedet lämnade Tobias Tobé, Moderaternas toppnamn inför EU-valet i en debatt i Aktuellt.

–  Varken Rumänien eller Bulgarien ska få komma med i Schengensamarbetet förrän man ger sina egna medborgare drägliga levnadsvillkor och innan man kommer bort från en situation där man har tusentals av deras medborgare tiggande på Sveriges gator och torg, säger Tobé.

Bakgrunden till förslaget är den svåra situationen för romer i länderna och genom att sätta press på ländernas regeringar hoppas man också minska antalet romer som väljer att resa till andra EU-länder, däribland Sverige.

Tobé debatterade frågan med Feministiskt initiativs Soraya Post, som tyckte att förslaget var lovande.

– Både Bulgarien och Rumänien trycker på för att komma med i Schengen, sa Post i debatten.

Nationellt tiggeriförbud

Samtidigt anser Tobé att man borde införa ett nationellt tiggeriförbud.

–  Vi har ett utbrett tiggeri i Sverige. Det beror på att vi inte har någon reglering på det här området och tyvärr ser vi att det blir alltmer organisering som utnyttjar människor. Vi kan inte fortsätta att acceptera det, säger han avslutningsvis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU-valet 2019

Mer i ämnet