Alliansens partiledare. Annie Lööf (C), Jan Björklund (L), Anna Kinberg Batra (M), Ebba Busch Thor (KD). Foto: TT

Moderatledaren leker med elden

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Moderatledaren Anna Kinberg Batra leker med elden när hon trappar upp partiets opposition mot regeringen. Följden kan bli en allians i sönderfall inför valet 2018.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Budskapet från Centerledaren Annie Lööf var tydligt på torsdagen. Utan att tveka sågade hon öppet Anna Kinberg Batras utspel att alliansen redan i höst bör försöka fälla regeringens budget med stöd av Sverigedemokraterna. Annie Lööfs sätt att formulera sig visade tydligt att sprickan mellan henne och Anna Kinberg Batra blir allt djupare.

Ett par timmar senare klargjorde Liberalerna att de ställer sig på Centerpartiets sida, medan Kristdemokraterna sluter upp på Moderaternas sida.

M öppnar för att fälla regeringen

Spricka i alliansen

Sprickan i alliansen är därmed fundamental i den centrala fråga som brukar kallas regeringsfrågan. Än allvarligare blir det när Centerpartiet och Liberalerna anklagar Moderaterna för att bedriva en oansvarig oppositionspolitik. I ett läge där osäkerheten i omvärlden ökar är det inte ansvarsfullt att driva Sverige mot en regeringskris, menade båda partierna på sina respektive presskonferenser.

Anna Kinberg Batras utspel att hon vill skärpa partiets oppositionsroll visar också tydligt att hon sätter det egna partiet framför alliansens intressen. Hon bör rimligen ha förstått att alliansen inte skulle ställa upp på hennes nya linje och att förslaget därmed enbart skulle skapa splittring inom alliansen.

Centerpartiet i uppåtgående spiral

Centerpartiet är just nu inne i en stark uppåtgående spiral i opinionen. Varför skulle partiet vara intresserat av att äventyra denna uppgång genom en regeringskris och eventuellt en koalitionsregering ett år före nästa ordinarie val?

Samtidigt är det logiskt att det här utspelet kommer från just Moderaterna. Inom partiet har röster länge höjts för att alliansen borde ta makten i riksdagen med stöd av Sverigedemokraterna. Anna Kinberg Batra själv har vacklat ifrågan. Ibland har hon uttalat sig på ett sätt som tolkats att hon öppnat för samarbete, medan hon vid andra tillfällen kallat Sverigedemokraterna ”ett rasistiskt parti”.

Men i takt med att Moderaternas opinionssiffror försvagats har pressen på henne att agera blivit allt hårdare. Omläggningen av partiets migrationspolitik har hittills inte skapat den opinionsuppgång partistrategerna hoppats på. Kanske för att Anna Kinberg Batra själv i många år stått bakom den politik, som partiet nu har övergett. Återflödet av väljare från Sverigedemokraterna har uteblivit, samtidigt som flyktingvänliga moderatväljare av allt att döma sökt sig till Centerpartiet.

Misstron växer mellan alliansens partiledare

I dag tar alltså Anna Kinberg Batra steget fullt ut när hon säger att hon vill att alliansen ska ta makten med stöd av Sverigedemokraterna. Om detta steg leder till att väljarna återvänder till Moderaterna återstår att se.

Det lär i varje fall leda till att det kommande samarbetet i alliansen försvåras. Irritationen är stor inom både Centerpartiet och Liberalerna efter Moderatledarens utspel. Misstron växer mellan alliansens partiledare. Det vi nu bevittnar kan vara början på slutet för alliansen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

M öppnar för att fälla regeringen

Mer i ämnet