Ulf Kristersson (M) beklagar att han glömde att låsa vapenskåpet. Foto: Hanna Franzén/TT

Moderatledaren Ulf Kristersson glömde låsa vapenskåpet – polisen omhändertog jaktvapnen

Uppdaterad
Publicerad

Moderatledaren Ulf Kristersson lämnade vapenskåpet olåst hemma i villan. Polisen har nu omhändertagit hans jaktvapen och startat en utredning, uppger Aftonbladet.

– Jag begick ett misstag, säger partiledaren.

I tisdags skulle Moderatledaren rengöra vapnen och vapenskåpet efter den sista jakten för säsongen. Mitt i arbetet fick han ett viktigt telefonsamtal och gick ut ur källaren för att få bättre mottagning, skriver Ulf Kristersson i ett uttalande enligt Aftonbladet.

En stund senare skulle han åka till Örebro över natten och larmade på med larmet som Säpo hade installerat i villan. Då hade han glömt bort att han hade lämnat vapenskåpet olåst.

Säpo larmades

När en hantverkare kom dit morgonen därpå gick larmet till Säpo, och eftersom han inte var hemma skickade de en en lokal polispatrull för att undersöka att ingen obehörig befann sig i huset. När polisen sökte igenom bostaden upptäckte de att vapenskåpet inte var låst och omhändertog jaktvapnen.

”Jag begick ett misstag när jag glömde låsa skåpet. Det har aldrig hänt förr – och det kommer inte hända igen”, skriver Moderatledaren.

Han hävdar att han inte gjort sig skyldig till något lagbrott, men att han varit slarvig.

”Jag och alla andra jägare vet hur viktigt det är med att förvara sina vapen på ett korrekt sätt. Jag beklagar detta misstag och denna händelse, men är tacksam över att huset vid tillfället hade ett fullgott skalskydd i form av lås och larm direktkopplat till polisen.”

Ska utredas

Polisen bekräftar att det pågår en utredning som gäller ett olåst vapenskåp i en bostad i Strängnäs kommun, men vill inte säga om det är Moderatledarens hus. Enligt Aftonbladets uppgifter är det dock den händelsen som avses.

Presstalespersonen Monica Bergström på polisens region Öst kan inte svara på om det kan vara ett lagbrott att inte låsa vapenskåpet, men säger att den aktuella händelsen i Strängnäs kommun kommer att utredas.

– Det man utreder är om man förvarat vapnen rätt, säger hon till SVT Nyheter.

SVT Nyheter har sökt Moderaterna och Ulf Kristersson för en kommentar, men partiet hänvisar till uttalandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.