Möjligt jäv gällande Macchiarini

Publicerad

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) kan komma att vidta åtgärder mot Karolinska institutet (KI) med anledning av Macchiarini-affären. Men ämbetets högsta chef är den som anställde kirurgen på KI.

Universitetskanslersämbetet (UKÄ) är tillsynsmyndighet för universitet och högskolor. Av en skrivelse framgår nu att myndigheten vill ta del av den kommande utredningen av Karolinska institutet med anledning av ”Paolo Macchiarini-affären”.

– Vi är tillsynsmyndighet och har fått in en anmälan mot Karolinska institutet. När utredningen är klar får vi fundera på om och i så fall vilka åtgärder som behöver vidtas, säger UKÄ:s chefsjurist Christian Sjöstrand.

Prekärt i sammanhanget är dock att UKÄ:s högsta chef, universitetskansler Harriet Wallberg, var den som anställde Paolo Macchiarini år 2010 när hon var rektor för Karolinska institutet.

TT: Hur ser ni på det faktum att UKÄ:s chef är inblandad i affären?

– Frågor som gäller Harriet Wallbergs tid som rektor för Karolinska institutet är någonting vi får ta ställning till när utredningen är klar, när alla frågor finns på bordet, säger Sjöstrand.

I går offentliggjordes att juristen Sten Heckscher är den som kommer att leda utredningen av hur Karolinska institutet har hanterat fuskanklagelserna mot kirurgen Paolo Macchiarini och hans forskning kring konstgjorda luftstrupar.

Även Karolinska universitetssjukhuset har sagt att det kommer att utreda Macchiarinis operationer av de aktuella luftstruparna på sjukhuset, något som kostat flera människor livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Macchiarini-skandalen

Mer i ämnet