Foto: TT

Morgan Johansson: En tydlig signal

Uppdaterad
Publicerad

Staten fälls för Skånepolisens romregister. Domen är allvarlig och sänder en tydlig signal, menar justitieminister Morgan Johansson.

Tingsrätten slår fast att staten gjorde sig skyldig till etnisk diskriminering i samband med polisens registrering av romer.

– Hjärtat hoppar högt och rösten darrar, det här är en seger för mig och för 5.000 romer som är med i registret, säger Fred Taikon, som är en av dem som målet gäller.

Polisens romregister

De elva romer som stämt staten ska nu får 30.000 var i skadestånd.

Ministern: Visar att systemet fungerar

Polisen fick hård kritik redan när registret avslöjades för tre år sedan. Justitieminister Morgan Johansson (S), som då var justitieutskottets ordförande, var en av kritikerna.

– Det här visar att systemet fungerar som det ska.

TT: Är det allvarligt att staten fälls?

– Det är klart att det är. Sedan vet jag att man vidtagit åtgärder för att detta inte ska bli gjort igen.

TT: Kan det bli några konsekvenser av den här domen?

– Det får vi se. Den viktigaste konsekvensen är att det är en tydlig signal om att så här kan man inte föra register, säger Johansson.

Hoppas på historiskt avslut

Även Diskrimineringsombudsmannen (DO) Agneta Broberg anser att domen är mycket viktig.

– Den visar på vikten att inte ha etnisk registrering. Den har visserligen inte vunnit laga kraft ännu, och det återstår att se om JK överklagar, men min förhoppning är att detta är ett historiskt avslut för registeringen av romer.

FLER KAN PÅVERKAS

Domen gäller de 11 romer som stämt staten men kan också påverka möjligheterna för de övriga nästan 5.000 personer som varit registrerade i Skånepolisens register. Om de registrerade väljer att väcka talan mot staten får de en enklare process.

– Rent strikt juridiskt gäller den här domen bara de 11 personer som stämde men symboliskt betyder det allt, säger Johanna Westeson, jurist vid Civil Rights Defenders.

Hon menar att det höga skadeståndet – som var den summa som romerna krävde av staten – visar på att domstolen förstått att etnicitet legat till grund för registreringen.

– Det betyder att de förstår att den här kränkningen måste ses i ljuset av en lång tradition av negativ särbehandling av romer från polisens sida. Om jag skulle registreras skulle det vara allvarligt, men det skulle bara gälla den kränkningen, men för en rom blir det ytterligare ett exempel på att samma gamla unkna syn på dem lever kvar, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisens romregister

Mer i ämnet