Foto: TT

Mörk Sverigebild i Åkessons vårtal

På lördagseftermiddagen höll Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson sitt vårtal inför cirka 1.400 personer på Långholmen i Stockholm.
Åkesson säger bland annat att terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm ställer särskilda krav på politikerna, och att svenska politiker varit slappa och naiva.
– Jag menar att efter en tid av sorg är det dags att också utkräva politiskt ansvar.

Åkesson inledde sitt tal med att säga att SD är en snabbt växande folkrörelse och att notera att den 29 maj nu ska bli allmän flaggdag för att hedra svenska militära veteraner – men också med slöjdebatten.

– Det är ett resultat av att vårt land har blivit alltmer splittrat och alltmer segregerat, sade Åkesson.

Målade en mörk bild

Sedan valet 2014 har Sverigedemokraterna stärkt sin position som riksdagens tredje största parti i opinionen. I några mätningar har partiet till och med nosat på andraplatsen. När partiledaren Jimmie Åkesson på lördagen vårtalade i Stockholm målade han upp en mörk bild av Sverige.

Han tog upp bland annat arbetsmarknad, vård- och omsorg, pensionärers villkor, utbildning, brottslighet och integration. Partiledaren målade upp en mycket, mycket svart bild av vården med dålig arbetsmiljö, köer till operationer och bristande patientsäkerhet.

LÄS MER: Vårdsatsning i SD:s skuggbudget

Åkesson säger att terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm ställer särskilda krav på politikerna, och att svenska politiker varit slappa och naiva.

– Jag menar att efter en tid av sorg är det dags att också utkräva politiskt ansvar.

”Nonchalant etablissemang”

Han pekar på att ”det vänsterliberala etablissemanget” varit naiva och nonchalanta och att den misstänkta gärningsmannen Rakhmat Akilov redan skulle ha utvisats.

– Han skulle inte ens vara i Sverige.

Enligt Åkesson är det etablissemanget som hycklar, skönmålar verkligheten och dessutom hånar dem som uttrycker oro.

– Men Sverigevänner: vi känner ingen skam. Vi låter oss inte tystas.

LÄS MER: Regeringen snabbutreder antiterrorlag

Åkesson pekade ut både den nuvarande regeringen och tidigare Alliansregeringar som dem som bär skulden och manade folk att rösta i valet 2018.

– Det är de som bär ansvaret. Låt oss sätta stopp för dem nästa år.

Nämner Trump

Även Donald Trump kom på tal. Åkesson sade att USA:s president och andra utländska ledare pekat ut Sverige som ”ett skräckexempel” vad gäller invandring, och han ifrågasatte agerandet av övriga partiers företrädare med orden:

– Var är självkritiken? Var är ödmjukheten?

Tog upp skuggbudgeten

Åkesson sade att SD i sin skuggbudget i veckan nu satsar stort på mer resurser till välfärden.

– Det är där vi börjar återuppbyggnaden av folkhemmet, avslutade Åkesson sitt tal till kraftiga applåder.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer