Advokaten Elisabeth Massi Fritz tilldelades en varning och högsta möjliga straffavgift av Advokatsamfundet. Foto: Jeppe Gustafsson/TT

Därför anser disciplinnämnden att Elisabeth Massi Fritz ska varnas men inte uteslutas

Uppdaterad
Publicerad

Advokatsamfundet varnade i augusti Elisabeth Massi Fritz efter att hon anklagats för att ha tagit ut orimliga arvoden, och för att ha tvingat advokater som lämnade hennes byrå att lämna kvar sina kunder och ärenden. Disciplinnämnden slår fast att hon brutit mot god advokatsed, men håller inte med om att hennes arvoden skulle varit orimligt stora.

I augusti skrev Aftonbladet att stjärnadvokaten Elisabeth Massi Fritz kritiserats internt för orimligt stora faktureringar och dåliga arbetsförhållanden för sina anställda, något som Aftonbladet var först med att rapportera om. Elisabeth Massi Fritz har tidigare nekat till anklagelserna.

Hon varnades av Advokatsamfundet, och tilldelades en straffavgift på 50 000 kronor, vilket är den högsta summan som kan krävas.

Nu har Advokatsamfundet offentliggjort motiveringen bakom varningen. Hon klandras för att ha åsidosatt god advokatsed när det gäller innehållet i de anställningsavtal som hon använt fram till sommaren 2018. Enligt beslutet har Elisabeth Massi Fritz försvårat Advokatsamfundets utredning mot henne.

Ville utesluta henne

Fyra av disciplinnämndens ledamöter, och generalsekreteraren Anne Ramberg, ville att Massi Fritz skulle uteslutas ur advokatsamfundet.

– Men för uteslutning krävs att sex ledamöter är beredda att göra det men det fanns det inte stöd för så därför blev påföljden varning med straffavgift, säger Anne Ramberg.

Huruvida hon ska ha tagit ut några orimligt höga arvoden menar disciplinnämnden inte att det går att dra några säkra slutsatser om.

De ledamöter som ville utesluta henne höll inte med om disciplinnämndens beslut. De menade att det var tydligt att hon ”begärt ersättning för annat än nedlagd tid”.

Beslutet om varning och straffavgift kan inte överklagas av advokaten, men justitiekansler Mari Heidenborg har däremot möjlighet att överklaga hos Högsta Domstolen

”Ytterst sällsynt”

Enligt Anne Ramberg är det mycket ovanligt att någon får den högsta straffavgiften.

– Det förekommer att advokater får varning med straffavgift men den högsta straffavgiften är väldigt sällsynt.

Vad innebär det för en advokat att få en sådan här sanktion?

– Hon kan fortsätta som advokat men det är klart när man får en sådan här reprimand så tror jag att de flesta advokater tar det mycket allvarligt.

”Väldigt ledsen”

Elisabeth Massi Fritz advokat, Monique Wadsted, kommenterar ärendet.

– Det finns inget som talar för att hon skulle ha tillämpat de här villkoren. Det har heller inte funnits något ekonomiskt incitament för henne att hindra jurister från att ta med sina kunder när de lämnar byrån. För hon har ett så stort inflöde av människor. De kan inte ens ta hand om alla som vill företrädas av hennes byrå, säger Monique Wadsted.

När det gäller obstruktionen säger Wadsted att Massi Fritz litade på sitt tidigare ombud, när denne sa att processen (disciplinärendet) inte var godtagbar enligt Europakonventionens bestämmelser om en rättvis rättegång.

– Hon är väldigt ledsen för att hon litade på vad hennes tidigare ombud sa att hon skulle göra. Det är ingen rolig situation att befinna sig i men hon brinner för det hon jobbar för och det tror jag inte någon som stött på henne tvivlar på, säger Monique Wadsted.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.