Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Märta Stenevi (MP): Retoriken hade kunnat komma från Vladimir Putins mun. Foto: SVT

MP:s kritik efter sagostoppet: Retoriken hade kunnat komma från Putin

Uppdaterad
Publicerad

Genom Tidöavtalet har SD ställt sig bakom principen om armlängds avstånd – att politiker inte ska lägga sig i kulturell verksamhet. Nu ifrågasätts huruvida partiet håller sig till principen efter att en lokal politiker försökt avboka en sagostund med två drag queens i Trelleborg.

– Retoriken som vi hör hade kunnat komma direkt från Vladimir Putins mun, säger MP:s språkrör Märta Stenevi i en debatt med SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson i SVT:s Aktuellt på onsdagen.

Drag queens skulle berätta sagor för Trelleborgs barn på det lokala biblioteket. Men efter att Sverigedemokraternas blivande ordförande i kulturnämnden, som tillträder posten vid årsskiftet, gett förvaltningschefen direktiv om att stoppa evenemanget, avbokades dragshowartisterna.

I onsdags meddelade kulturnämnden i Trelleborg att sagoläsningen ska genomföras som planerat. Sverigedemokraternas ledamot fick se sig nedröstad med siffrorna 6-1.

SD: ”Vuxna män utklädda till kvinnor”

Duon i fråga har artistnamnen Miss Busty och Miss Shameless. Den senarenämnda har i tidigare sammanhang kallat sig Shameless Winehore, och det passar sig inte när man läser sagor för barn, anser SD:s partisekreterare Mattias Bäckström Johansson.

– Det här är vuxna män utklädda till kvinnor, som har namn som “fröken skamlös” och “vinhora”, som ska prata om normer med sexuella inslag för barn som är två till sju år. Jag tycker det är självklart att man borde se det olämpliga i det, säger han i SVT:s Aktuellt.

Bäckström Johansson anser även att det finns en “lämplighetsaspekt” att ta hänsyn till när det kommer till offentliga evenemang som finansieras av skattemedel.

MP: ”Precis det här vi ser hos auktoritära regimer”

Uttalandet möter stark kritik från Stenevi som menar att det är ”rent hitte på” att evenemanget skulle ha sexuella inslag. Hon säger även att retoriken Bäckström Johansson ger uttryck för står för en “förskjutning” av satta direktiv som är symptomatisk för SD:s politik.

– Det är oerhört grovt och inte oväntat. Det är precis det här vi ser hos auktoritära regimer och ledare när man börjar misstänkliggöra och attackera hbtqi-personer, säger Stenevi.

Se Stenevis och Bäckström Johanssons debatt om armlängds avstånd-principen i videon ovan.

Armlängds avstånd

”Principen om armlängds avstånd formulerades av nationalekonomen John Maynard Keynes efter andra världskriget. Han ställde sig frågan om hur ett system skulle utformas så att staten kan stödja kulturen utan att den kidnappas i propagandasyfte, som var fallet i Tyskland. Keynes förslag blev att politiker ska besluta om anslagen men inte över det konstnärliga innehållet. I stället skulle institutioner upprättas på armlängds avstånd från den politiska makten. I Sverige fick vi Kulturrådet och Konstnärsnämnden.”

Text: KRO, konstnärernas riksorganisation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.