Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”S hoppas kunna desarmera den här frågan och få den att bli mindre viktig för väljarna”, säger Mats Knutson i Aktuelt. Foto: SVT

”MP inte beredda att spräcka en regering på asylpolitiken”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har under torsdagen presenterat sin politik i riksdagens migrationskommitté. S har bland annat sagt ja till att sätta ett mål för hur stort asylmottagandet ska vara.
– Det är uppenbart att S väljer att förhandla enbart med de borgerliga partierna, för att kunna nå en uppgörelse för att tvinga på Miljöpartiet, säger Mats Knutson i SVT:s Aktuellt.

Det finns ett stöd för en striktare hållning i migrationsfrågan och enligt Mats Knutson är Socialdemokraterna det parti som har mest att vinna på att få till en uppgörelse i migrationskommittén.

– Flyktingfrågan har varit en jättestor fråga bland väljare under lång tid. Genom att få en uppgörelse med Moderaterna och de borgerliga partierna så hoppas ju S att kunna desarmera den här frågan och få den att bli mindre viktig för väljarna. Och därmed också öka sina möjligheter att göra ett bra val 2022.

Klimatet MP:s huvudfråga

Miljöpartiet har kritiserat Socialdemokraternas bud och menar att ett par aspekter inte är förenligt med januariavtalet.

– Jag tror inte att Miljöpartiet år 2020 är beredd att gå in i att spräcka en regering med asylpolitiken. Det är klimatfrågan som är huvudfokus för partiet. Att då spräcka en regering på en helt annan fråga samtidigt som man anser att vi är i en miljö- och klimatkris, det är inte säkert att det skulle vara en röstvinnare, säger Mats Knutson.

Lång väg att gå

Moderaterna har däremot välkomnat förslaget samtidigt som de menar att det är en fortsatt lång väg att gå.

– Moderaterna vet att om man inte lyckas den här gången så riskerar man att få tillbaka det här i knät ifall de själva skulle vinna regeringsmakten om några år. Då skulle det vara samma problem. De vill också ha saken ur världen, men inte till vilket pris som helst, säger Mats Knutson.

Socialdemokraterna tackade nej till att medverka i Aktuellt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer