Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet är kritiska till Socialdemokraternas bud i migrationskommittén. Arkivbild. Foto: Marcus Ericsson/TT

Miljöpartiet kritiskt mot S-bud om migration

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna har nu lagt sitt bud i migrationskommittén. Regeringspartnern Miljöpartiet (MP) är kritisk till budet.
– Det är ett bud som innehåller flera förslag som vi inte tycker är särskilt kloka, säger MP:s migrationspolitiske talesperson Annika Hirvonen Falk.

Hon pekar till exempel på att Socialdemokraterna (S) vill förlänga preskriptionstiden för utvisningsbeslut. Det kan, enligt Hirvonen, tvinga familjer att gå under jorden länge i väntan på att få lämna in en ny asylansökan.

– Det skulle fördubbla tiden som barn behöver leva som papperslösa, säger hon.

MP är också kritiskt till att S öppnar upp för ”ett slags volymmål” i asylpolitiken. Hirvonen är oroad för att det kan leda till att man drar ned på antalet kvotflyktingar eller stramar åt anhöriginvandringen för att målet inte ska överskridas.

Hirvonen Falk tycker dessutom att S-budet i ett par aspekter inte är förenligt med januariavtalet mellan S, MP, Centern (C) och Liberalerna (L).

”Stänger dörren”

Vänsterpartiet (V) är starkt kritisk mot S-budet.

– S väljer att stänga dörren för förhandlingar med både V och MP och i stället vända sig till M som för fram en blåbrun politik som S säger sig vilja stoppa, säger V:s migrationspolitiska talesperson Christina Höj Larsen.

S hoppas dock fortfarande få med sig sin regeringspartner MP på en bred överenskommelse om Sveriges framtida migrationspolitik. MP:s Hirvonen Falk uppger att MP kommer att fortsätta att arbeta för en human migrationspolitik i migrationskommittén.

Om de två regeringspartierna till slut inte hamnar på samma linje, kan det innebära problem för regeringen. Det är vanligtvis regeringen som ska lägga fram en migrationspolitisk proposition till riksdagen.

På frågan om migrationspolitiken skulle kunna spräcka regeringen svarar MP:s Annika Hirvonen Falk:

– Det är ju en hypotetisk risk i alla förhandlingar om svåra frågor där partierna tycker olika.

M välkomnar

Moderaterna (M) välkomnar att S nu förtydligat sina positioner om den framtida migrationspolitiken.

– Nu går vi in i förhandlingar och jag kan konstatera att det ändå är en lång väg kvar, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Hon tycker det är glädjande att S säger ja till ett riktmärke för migrationspolitiken. S kan tänka sig ett mål om att Sveriges andel av EU:s asylmottagning ska motsvarar Sveriges andel av EU:s befolkning. M har dock en annan modell.

En av de stora tvistefrågorna mellan M och S är anhöriginvandring. S står fast vid att alternativt skyddsbehövande ska ha samma rätt till anhöriginvandring som flyktingar. Det innebär att de slipper försörjningskrav om de lämnar in en ansökan om familjeåterförening inom tre månader efter beslut om uppehållstillstånd.

M är också kritisk till att S vill att uppehållstillstånd även ska kunna ges på humanitär grund.

Redo att förhandla

S presenterade sitt bud för de andra partierna i migrationskommittén i onsdags kväll.

– Vi är villiga att förhandla om det, med de partierna som vill förhandla med oss, säger Rikard Larsson, ledamot för S i kommittén.

Socialdemokraternas ambition är att nå en överenskommelse med Moderaterna, Kristdemokraterna (KD), Centern, Liberalerna och Miljöpartiet.

– Vi börjar gå in för landning och det börjar bli mer konkret. Det är bra, säger KD:s migrationspolitiske talesperson Hans Eklind.

Han tycker dock inte att S-budet duger som det ser ut nu. Eklind saknar framförallt skarpare förslag för att få personer med utvisningsbeslut att lämna Sverige.

SD: ”En halvmesyr”

Förhandlingarna ser nu ut att fortsätta vid sidan av migrationskommittén, utan V och Sverigedemokraterna (SD).

SD:s Jonas Andersson kallar S-budet för ”en halvmesyr” som det är meningslöst att förhandla utifrån. SD anser att inriktningen för asylmottagandet bör vara att inga uppehållstillstånd ska beviljas under överskådlig tid.

Också SD har lämnat ett bud, som bland annat avskaffar alternativt skyddsbehövandes rätt till anhöriginvandring. Även om SD inte deltar i de fortsatta förhandlingarna stannar partiet kvar i migrationskommittén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.