Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Budgetbesked: MP:s ”utvecklingstid” införs 2020

Uppdaterad
Publicerad

Miljöpartiet har fått igenom en ny version av det gamla friåret. Den nya reformen benämns utvecklingstid och börjar gälla nästa höst. Men under det första året kommer bara några hundra personer kunna ta del av reformen, uppger partiets språkrör Isabella Lövin.

Från oktober 2020 blir det möjligt att ta ledigt från jobbet för att utbilda sig eller starta eget och samtidigt få ersättning motsvarande  a-kassa. Men åtgärden har bantats rejält och kommer bara att omfatta några hundra personer det första året.

– Det här är en framgång för Miljöpartiet, att vi har fått igenom det här, säger språkröret Isabella Lövin (MP).

Friår skrotades

Miljöpartiet har länge drivit på för att återinföra friåret, det vill säga möjligheten att kunna vara ledig från jobbet i upp till ett år samtidigt som en arbetslös kliver in som vikarie.

Den kortlivade reformen om friår skrotades av alliansregeringen 2007. Nästa år återuppstår den, men i en ny skepnad. Nu heter det utvecklingstid och kravet är att man måste vidareutbilda sig eller starta eget.

– Det här handlar om kompetensutveckling och är till för människor mitt i livet som vill ha möjlighet till en ny karriär, säger Isabella Lövin.

Några hundra personer

Utredningen som ligger till grund för förslaget räknade med en kostnad för staten på upp till 10 miljarder. Men regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har enats om en betydligt blygsammare modell. Nästa år kommer utvecklingstiden kosta statskassan drygt 200 miljoner och bara omfatta några hundra personer eftersom det inte införs förrän i slutet av året.

När reformen är fullt utbyggd 2022 kommer den att kosta en knapp miljard och omfatta upp till 5 000 personer. Ersättningen kommer att motsvara det man får från a-kassan.

LO kritiska

Men även om utvecklingsåret inte är samma sak som det utskällda friåret, har både facken och arbetsgivarna ställt sig kritiska. 

– Jag tycker att det är en märklig och felaktig satsning samhällsekonomiskt. Man borde satsa mer på arbetsmarknadsutbildning för de som är arbetslösa, säger Therese Guovelin, vice ordförande i LO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer