MP vill satsa dubbelt på lärarnas karriärer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill avsätta 2,5 miljarder för nya karriärtjänster för lärare men Miljöpartiet vill dubbla budet.

Till hösten vill regeringen införa nya karriärtjänster för lärare. Det handlar om nya tjänster som förstelärare och som lektor. Kostnaderna för lönehöjningarna för de nya tjänsterna på upp till 10.000 kronor i månaden ska staten stå för. Till det har regeringen avsatt i budgeten nära 2,5 miljarder kronor under fyra år.

Men Miljöpartiet vill att dubbelt så många lärare ska kunna komma i fråga till de nya tjänsterna och dubblar summan i sitt förslag till 5 miljarder kronor.

– Det handlar om prioritering. För oss är satsningar på skolan och klimatet betydligt viktigare än att prioritera att chocksänka bolagskatten, säger Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin. I stället för att göra nya stora skattesänkningar så satsar vi på barnen och miljön. Och det är ju en tydlig prioritering.

Inte bara ämneslärare ska kunna göra karriär

I regeringens förslag är det bara ämneslärarna som ska kunna komma i fråga till de nya karriärtjänsterna men det tycker inte Miljöpartiet. De tycker att även personer med doktors- eller licenciatexamen inom utbildningsvetenskap, pedagogik, allmändidaktik och pedagogiskt arbete också ska kunna komma i fråga. Liksom förskollärare och fritidspedagoger.

– Vi vet ju att om man lär sig läsa, räkna, skriva under de första årskurserna så har man mycket lättare att tillgodogöra sig andra ämnen senare, säger Gustav Fridolin. Därför är det viktigt med tidiga insatser och att det finns en bra pedagogik även på förskolan. Och då är det märkligt att förskolärare är utestängda från de här möjligheterna.

Oklart om MP får stöd av andra partier

– Vi vet också att fritidshemmen är jätteviktiga inte minst för de barn som skolan ofta misslyckas med i dag. Barn som inte har föräldrar som studerat på högre utbildning. Och att också utestänga fritidspedagogerna från utveckling och nya pedagogiska verktyg för att kunna möta barn utifrån de förutsättningar de har i dag tycker jag är en märklig prioritering.

Men på frågan om Miljöpartiet  har stöd av de andra oppositionspartierna för att få igenom sitt förslag så säger Gustav Fridolin att han inte vet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer