Foto: SVT

Många kommuner satsar på lärarlöner

Uppdaterad
Publicerad

Efter årets avtalsrörelse fick de svenska lärarförbunden en löneökning på 4,2 procent, men ny statistik visar att många kommuner lägger mer än så på lärarnas löner.

I topp för landets kommuner ligger Oskarshamn med 6,57 procent, enligt statistik som sammanställts av Lärarförbundet.

Lärarfacken fick efter en stundvis hård avtalsrörelse till slut arbetsmarknadens högsta höjning med ett procenttal på 4,2 för år 2012.

80 kommuner över 4, 2 procent

Enligt statistik ligger över 80 av de 124 granskade kommunerna på en nivå över 4,2 procent. Övriga kommuner ligger troligen på nivån 4,2 procent, enligt Lärarförbundet.

Årets avtal förhindrar dock inte att många lärare blev besvikna på de fackliga organisationerna, och på flera håll demonstrerade man.

-Vi har en nationell lärarkris. Nu har kommunerna chansen att inte bara satsa i år utan även kommande år, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén till SVT nyheter. Annars kommer vi att tvingas säga upp avtalet.

Fakta

Så här ser topplistan ut:

Oskarshamn 6,57 procent

Lekeberg 6,2

Älvdalen 5,25

Ängelholm 5,23

Mora 5,04

Västerås 5,03

Skövde 4,99

Dorotea 4,9

Vetlanda 4,75

Ockelbo 4,72

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.