”Migrationen är en infekterad fråga som det finns många olika emotionella uppfattningar om”, säger Fredrik Konnander på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Foto: MSB

MSB: Ryssland försöker splittra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland försöker splittra Sverige genom att elda på den infekterade migrationsdebatten. Syftet är att rikta fokus bort från internationella frågor som Kreml vill ha inflytande över.

– Det är den gamla söndra och härska-tekniken, säger Fredrik Konnander på MSB.

EU har listat över 3.500 fall av Kremlvänlig desinformation om väst, flera av dem handlar om Sverige och en stor del av dem är kopplade till migrationsfrågan.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som har i uppdrag att skydda Sverige mot informationspåverkan, menar att Sverige har hamnat i ökat ryskt fokus sedan 2013–2014.

– Om man tidigare såg att det ibland blänkte till kan man konstatera att sökljuset lyser på Sverige ganska ofta nu. Det finns ett ökat intresse, sällan i positiva termer, säger Fredrik Konnander, verksamhetsansvarig på myndigheten.

Fyra narrativ

Det finns fyra narrativ (verklighetsbilder) som dominerar: att lag och ordning inte upprätthålls, att Sverige är moraliskt dekadent, styrs av USA och att svenskar är russofober. Narrativen sprids både genom traditionella och sociala medier.

Migrationsfrågan utgör en del av narrativet om att Sverige inte kan upprätthålla lag och ordning. Syftet är enligt MSB att angripa en svag punkt i det svenska samhället.

– När du vill påverka ett samhälle genomför du en målgruppsanalys för att hitta svagheter. Migrationen är en infekterad fråga som det finns många olika emotionella uppfattningar om. Man driver in en kil för att skapa splittring, det är den gamla söndra och härska-tekniken.

Intern splittring

Syftet med söndra och härska-tekniken är att Sverige ska få fullt upp att hantera inrikespolitiska frågor, så att landet har mindre energi att lägga på utrikespolitiken. Samma teknik används mot andra EU-medlemsstater och mot EU som helhet.

– Ryssland vill gärna ses som stormakt och påverka världspolitiken, men har samtidigt 15 gånger lägre BNP än EU. Kan man splittra EU vinner man oerhört mycket.

Fyra ryska narrativ

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap sprids det fyra övergripande narrativ (verklighetsbilder) om Sverige från rysk sida. Att Sverige:

  • är ett land i förfall, där lag och ordning inte upprätthålls.
  • är ett moraliskt dekadent och sekulärt samhälle.
  • styrs av USA och är hemlig medlem i Nato.
  • svenskar är russofober och alla investeringar i försvarssektorn är baserade på påhittade hot från Ryssland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.