Färre oroar sig för krig, visar ny rapport. Foto: TT

MSB: Svenskarna är mindre oroliga för krig

Publicerad

Svenskarnas oro för militära hotsituationer i Sveriges närområde har minskat. 28 procent känner oro, vilket är färre än 2016, enligt en ny undersökning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Lagom till den årliga konferensen Folk och Försvar i Sälen släpper MSB en ny undersökning om allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar.

Den visar att 28 procent känner oro för den militära hotsituationen i Sveriges närhet, vilket är färre än 2016 (34 procent).

Störst oro för terror

Oron är störst för internationell terrorism och organiserad internationell brottslighet, med en andel på 73 procent av befolkningen.

65 procent tror att en terroristattack kommer att inträffa i Sverige under de närmaste fem åren och är därmed det största orosmolnet i ett femårsperspektiv. Det är en ökning från 58 procent 2016.

Fler oroar sig också kring IT-säkerhet. Den har ökat från 40 procent 2016 till 59 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Folk och Försvar 2018

Mer i ämnet