MSB:s generaldirektör Dan Eliasson säger att han är övertygad om att Sverige kommer att kunna bygga en nationell resurs med privata brandhelikoptrar. Foto: SVT Nyheter / TT / Robert Henriksson

MSB vill bygga nationell helikopterstyrka för bränder – därför går det så trögt

Uppdaterad
Publicerad

En nationell resurs med privata brandhelikoptrar, detta är planen från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap för att öka beredskapen inför nya skogsbränder kommande sommar. Men kraven i upphandlingen gör att det kan bli svårt att hitta ett företag som kan ta uppdraget, varnar helikopterbranschen.

Vattenbombning från luften kan vara avgörande för att stoppa en skogsbrand i tid eller hindra den från att bli större. Men vid vissa av sommarens skogsbränder saknades helikoptrar eller så väntade räddningstjänsten för länge med att kalla in dem.

– Det duger inte att de kommunala räddningstjänsterna har bra relationer med lokala företag utan nationen Sverige måste ha en egen helikopterresurs för att kunna förstärka runt om i landet och vara snabbt på skogsbränderna, säger Dan Eliasson, generaldirektör för MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Ska kunna avvara elva helikoptrar

Därför pågår nu en upphandling där MSB vill teckna avtal med ett privat helikopterbolag som ska kunna avvara upp till elva helikoptrar för brandbekämpning i sommar. Men branschen varnar för att det kan bli svårt att få till ett avtal eftersom det bara finns enstaka företag i landet som har så många helikoptrar.

– Våra medlemsföretag är lite mindre, då skulle man i och för sig kunna ingå i någon form av konsortium och avtala om att man har tillgång till andra bolags helikoptrar. Men med den här korta upphandlingstiden är det väldigt svårt att uppnå, säger Fredrik Kämpfe, chef för branschorganisationen Svenska flygbranschen.

”Kraven gör det omöjligt för ett bolag”

På Heliair Sweden, ett av de bolag som har flest helikoptrar i Sverige, är verksamhetschefen kritisk mot hur upphandlingen är utformad. Han menar bland annat att krav på antalet helikoptrar och minst tre års erfarenhet hos piloterna av att släcka skogsbränder gör det omöjligt för något enskilt bolag att ta uppdraget.

Han tycker att MSB borde delat uppdraget på bolag i flera regioner istället för att ett bolag ska täcka hela Sverige.

– Om det skulle brinna uppe i Norrland är det mycket bättre att ett företag som är lokalt där bekämpar branden. Mycket kortare inställelsetid, kännedom om var vatten och bränsle finns, lättare för personal att ta sig hem vid skiftbyten. Allting blir så himla mycket enklare, säger Aram Rubinstein, verksamhetschef Heliair Sweden.

Uppmanar bolagen att samarbeta

Upphandlingstiden har nu förlängts med en vecka. MSB:s generaldirektör tror ändå att myndigheten kommer att lyckas få fram ett avtal. Han uppmanar bolagen att samarbeta om de är för små för att klara uppdraget på egen hand.

– Då får man väl titta på om man kan samordna sig, sedan finns det också företag både i Norge och Danmark som kan vara intresserade av att hjälpa till. Jag är helt övertygad om att vi kommer ha en nationell resurs som kan vara otroligt viktig om vi får en lika besvärlig sommar som vi haft, säger Dan Eliasson, generaldirektör MSB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.