Zafar gick från hyllad rektor till skoldebattör

Uppdaterad
Publicerad

Hamid Zafar blev en av Sveriges mest tongivande röster i den svenska skol- och integrationsdebatten efter att som rektor vänt utvecklingen på Sjumilaskolan i Göteborg.

Efter DN:s avslöjande om att han skrivit nedsättande om judar och homosexuella på nätet har han tvingats lämna flera av sina uppdrag.

Hamid Zafar har arbetat som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun. Han har även jobbat som utredare på Skolinspektionen och som rektor på Sjumilaskolan i Göteborgsförorten Biskopsgården.

Efter att ha vänt den negativa utvecklingen på Sjumilaskolan fick Zafari stor uppmärksamhet nationellt, och blev tongivande i den svenska skoldebatten.

År 2019 valdes Hamid Zafar in i Moderaternas integrationskommission, som ska ta fram en ny integrationspolitik för partiet.

År 2018 utsågs han till ”Årets svensk” av tidningen Fokus och han har tidigare sommarpratat i Sveriges Radio. Zafar var även en av de tävlande i årets säsong av ”På spåret” i SVT.

Efter att DN avslöjat att Zafar skrivit nedsättande om judar och homosexuella på nätet har SVT beslutat att stryka de avsnitt där han skulle medverkat.

Han har även tvingats lämna sitt uppdrag i Moderaternas integrationskommission och stängts av från jobbet som barn- och utbildningschef på Mullsjö kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.