”Jag skulle stoppa mamma från att ta livet av sig”

Uppdaterad
Publicerad

My Skarsgård, barn till en alkoholiserad mor, blev själv missbrukande mamma med minderåriga barn. Här är hennes gripande berättelse.

My Skarsgård, som växte upp med missbrukande föräldrar och som själv missbrukat alkohol, berättade om sina erfarenheter i Agenda efter att ha sett några klipp från nästa program av den mycket uppmärksammade SVT-serien Djävulsdansen som handlar om att vara närstående till missbrukare.

Att se klippen gjorde henne berörd och påminde henne om hennes egen barndom.

Djävulsdansen – om medberoende

– Det var ett borgerligt hem där allt var perfekt på ytan men det pågick saker som var väldigt skrämmande för ett barn. När min mamma drack blev hon psykotiskt, berättade My Skarsgård.

My trodde att hennes uppgift var att hindra sin mamma att ta livet av sig.

– Varje gång det skulle vara kalas hade jag en klump i magen. Jag var rädd och visste att det kan hända något. Det var min roll.

Ingen pratade om det

Det var ingen som såg hur My Skarsgård hade det som barn till en alkoholiserad mamma. Ingen pratade om det.

– Attityden var väldigt fördömande mot människor som hade sådana här problem så jag kunde inte förstå vad det var för fel, berättade hon.

– Det som hände på kvällarna när jag försökte hindra min mamma från att ta livet av sig, det pratade vi inte om dagen efter. Det fanns inte.

När My Skarsgård som vuxen senare själv blev beroende var hon medveten om att det drabbade hennes familj.  

– Jag kände fruktansvärd skuld och skam över att inte räcka till, att alkoholen blev så viktig. På slutet var jag fullständigt insiktsfull att jag var alkoholberoende men jag kunde inte ta mig ur.

Kunde inte söka hjälp

Hennes relation till alkoholen blev så viktig att hon upplevde att det var den som höll henne vid liv. Den känslan blev starkare än insikten att det kanske var tvärtom och att hon kunde skada sina barn.

– Jag var så otroligt sjuk men ändå kände jag någonstans att det var så fel. Jag försökte gång på gång att ta mig ur det. Men det var så skamligt att det värsta var att någon skulle få veta, berättade My Skarsgård.

– Så jag kunde inte söka hjälp. Det var fruktansvärt att känna att jag inte nådde mina barn och de kunde inte nå mig. Det var som en genomskinlig mur emellan oss.

Till slut blev My Skarsgårds missbruk känt av myndigheterna och hon kom in på avgiftning men hennes barn fick inget stöd.

– Jag var rädd. Det var hemskt. Jag tänkte att de kanske tar barnen ifrån mig. Nu kommer hemligheten ut. Det var den första reaktionen jag hade.

Ingen pratade med barnen

Ju längre tiden gick desto tryggare blev My Skarsgård och förstod att det skulle vara viktigt för barnen om någon såg dem också men det var aldrig någon som träffade barnen.

– Det kom ett telefonsamtal till mitt ex från socialtjänsten om att det fanns en anmälan. Han sade att det inte var någon fara. ”Hon är på behandling. Det har löst sig.”

– Det var aldrig någon som pratade med barnen och de var ändå minderåriga. Då tyckte jag det var skönt att ingen blandade sig, sade My Skarsgård som numera tycker att vi måste bli modigare när vi ser att barn och andra närstående till missbrukare mår dåligt.

– Vi ska inte gå med på att vi sopar det här under mattan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djävulsdansen – om medberoende

Mer i ämnet