Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Kalla faktas granskning av SD:s anonyma konton förekommer medarbetare från Myndigheten för psykologiskt försvar vid två tillfällen. Då spelas tidigare intervjuer upp från bland annat Nyhetsmorgon och Malou efter tio. Foto: SVT/Kalla Fakta

Myndigheten anmäler TV4:s Kalla fakta till granskningsnämnden

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för psykologiskt försvar, MPF, har anmält Kalla faktas granskning av Sverigedemokraterna till Granskningsnämnden. Det borde framgå att intervjuer med medarbetare inte hade samband med granskningen, enligt MPF.

– Jag tycker att det framgår jättetydligt, säger Fredrick Malmberg, Kalla faktas ansvariga utgivare.

MPF:s generaldirektör Magnus Hjort förklarar för SVT Nyheter att det handlar om tre korta klipp, men att det i övrigt är ”alldeles utmärkt” att medier granskar den svenska informationsmiljön.

I del ett av granskningen används två inspelade citat från två olika medarbetare på MPF. De visas dock inte i bild och varken personnamn eller myndighetens namn framkommer.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

I del två visas ett kort klipp från TV4:s Nyhetsmorgon där en MPF-medarbetare pratar om otillbörlig informationspåverkan.

– Vi tycker att det tydligare borde ha framgått att de här intervjuerna avsåg främmande makts aktiviteter och inte hade något samband med just den här granskningen, säger Magnus Hjort.

MPF: Vilseleder tittare

MPF skriver i ett pressmeddelande att TV4:s agerande vilseleder tittarna och ”är minst sagt anmärkningsvärt, osakligt samt i uppenbar strid mot gällande medieetik.”

Enligt MPF finns det risk att tittarna kan tolka det som att myndigheten uttalar sig specifikt om granskningen.

– Det är väldigt viktigt att det är tydligt att vårt uppdrag bara avser yttre hot, från främmande makt eller andra aktörer. Vi granskar inte den inhemska informationsmiljön, säger Magnus Hjort.

Kalla fakta: Jättetydligt kollage

MPF kräver en rättelse, men det är inte aktuellt säger Fredrick Malmberg, ansvarig utgivare för Kalla fakta.

– Jag tycker att det framgår jättetydligt i programmet att det är ett kollage från samhällsdebatten där ämnet varit uppe till diskussion, säger han och fortsätter:

– Vi har använt klipp från olika program för att skildra den debatt som varit kring trollfabriker och desinformation

Finns det någon anledning till självkritik tycker du?

– Det man ska ta med sig i den här anmälan är att de är missnöjda över hur vi använt de här klippen som handlar om dem. De är inte missnöjda eller ifrågasätter själva avslöjandet vi gjort.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under flera månaders tid jobbade en reporter på Kalla fakta under täckmantel på SD:s kommunikationsavdelning och samlade in bevis för att partiet ligger bakom minst 23 olika anonyma så kallade ”trollkonton”. Foto: TT/Kalla fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD och avslöjandet om ”trollfabriker”

Mer i ämnet