De masker som används på intensivvården i Sverige i dag heter FFP3 och är av en högre skyddsklass. Foto: SVT/TT

Myndigheter säger nej till skyddsmaterial – håller inte högsta säkerhetsklassen

Uppdaterad
Publicerad

Svenska myndigheter säger nej till att köpa flera miljoner skyddsmasker, plastförkläden, visir, handskar med mera från Kina, trots att materialet är packat och klart för leverans nästa vecka. Skälet är att skyddsmaskerna inte håller högsta säkerhetsklassen.
Personal inom sjukvården i Stockholm menar att detta är ett helt felaktigt beslut.

Det är genom ett privat initiativ som det nu finns möjlighet för Sverige att köpa en mycket stor last av skyddsmaterial till sjukvården från Kina. Samuel Asarnoj, som till vardags arbetar med något helt annat än sjukvård och sjukvårdsmaterial, blev kontaktad av ett par läkarvänner för en vecka sedan.

– De frågade om jag, som har ett stort kontaktnät, skulle kunna hjälpa till att skaffa fram mer skyddsutrustning till sjukvården, berättar han. Jag lade ut en fråga på Facebook och började dra i olika trådar.

Via sina kontakter fick Samuel Asarnoj veta att Sverige skulle kunna få hjälp av Polen att köpa in flera miljoner skyddsmasker, handskar, plastförkläden, visir och mycket annat från Kina. Peter tog då kontakt med svenska myndigheter. Även socialministern informerades om möjligheten.

– All logistik och allting annat är ordnat och finns klart för leverans till Sverige redan nästa vecka, säger Samuel Asarnoj. Polen har avvaktat med sin egen leverans för att ge Sverige möjlighet att ta hem utrustningen med samma flygplan.

Svenska myndigheter säger nej

Men trots att sjukvården skriker efter skyddsutrustning säger svenska myndigheter nej.

– Ansiktsmaskerna håller inte rätt säkerhetsklass, säger Socialstyrelsens ansvarige, Johanna Sandwall, till SVT Nyheter. Vi kan inte skicka ut material som skulle kunna inge falsk trygghet och kanske bidra till att sprida smittan.

Ansiktsmaskerna, som bara är en liten del av den här möjliga leveransen från Kina, heter FFP2. Polen köper in 15 miljoner av dessa masker, men svenska myndigheter litar inte på dem. De masker som används på intensivvården i Sverige i dag heter FFP3 och är av en högre skyddsklass.

På frågan om det ändå inte är bättre med någon form av skyddsmask än ingen mask alls, eller hemmagjorda som sjukvårdspersonal tillverkar själva, svarar Johanna Sandwall att Socialstyrelsen inte fått veta av regionerna att läget är så pass desperat ännu.

– Jag hör och ser också på nyheterna om att sjukvårdspersonal gör egen utrustning, men vi måste följa de regler vi har i Sverige, säger Johanna Sandwall.

Läkare kritisk mot förfarandet

Inom sjukvården har personal svårt att förstå myndigheternas nej till det här erbjudandet.

– Nu är läget så desperat att det gäller att agera, att ta hem materialet nu och kontrollera det sen, Peter Giesecke, hjärtläkare på Danderyds sjukhus.

– Vi tvingas improvisera hela tiden och behoven är enorma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.