Myndighetschef ”kräks” över Åkesson

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson väckte i går kväll uppmärksamhet på Twitter. Strax efter klockan 22 skrev han på sitt Twitterkonto: ”Normalt håller jag mig till socförsäkringen. Men J Åkesson i debatt gör att jag kräks!”

Detta fick SD-ledaren Jimmie Åkesson att själv twittra: ”Det är helt oacceptabelt att en GD uttrycker sig som Dan Eliasson. Han måste givetvis sparkas.” Åkesson hänvisar också till att Eliassons tweets ligger ute på Försäkringskassans hemsida under Press.

Dan Eliasson försvarar sin tweet när TT når honom på telefon.

– Jimmie Åkesson berättade om sin upplevelse i Sölvesborg på 80-talet. Jag berättade om min upplevelse framför teven, säger Eliasson.

Det var när SVT Debatt i går diskuterade Åkessons upplevelser av starka motsättningar mellan svenskar och invandrare när han växte upp i Sölvesborg som Eliasson reagerade.

TT:Vad var det som du ville kräkas över?

– Hans upplevelser i Sölvesborg om de motsättningar som han påstår fanns påverkar mig väldigt, väldigt negativt, säger Eliasson.

TT:Är det förenligt med svensk myndighetstradition av neutralitet att uttrycka sig som du gjorde?

– Jag beskrev min upplevelse. Det finns säkert de som tycker att det är uppseendeväckande och de som tycker att det är rätt och riktigt.

TT:Jimmie Åkesson kräver att du avgår?

– Han får väl ha vilka synpunkter han vill på mig.

”Strider inte mot myndighetsutövningen”

Försäkringskassan ligger under socialdepartementet och ansvarig minister är Ulf Kristersson (M). Han är inte tillgänglig för en kommentar. Hans pressekreterare Erik Magni säger till TT att det inte är så mycket att säga.

– Det är Dan Eliassons åsikt. Det får stå för honom. Men det finns inget i lagstiftningen som säger att en generaldirektör inte får göra så här. Det är inte oförenligt med lagstiftning eller myndighetsutövningen, säger han.

TT: Men är det förenligt med regeringsformens regler om myndigheters saklighet och neutralitet om man kräks över en partiledare?

– Ja ... Det kan jag inte recensera eller svara på om just ordvalet är det eller inte, men det är inget som säger att det strider mot myndighetsutövningen, säger Erik Magni.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.