Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) vill snabba på ungdomsnämnderna. Foto: Claudio Bresciani/TT

Nämnder mot ungdomskriminalitet snabbutreds

Publicerad

Regeringen snabbutreder särskilda undgomskriminalitetsnämnder som ska förhindra unga från att rekryteras in i gängkriminalitet. Man förslår också att samhället får gå in med insatser mot föräldrarnas vilja från det att barnet är tolv år.

Införandet av särskilda ungdomskriminalitetsnämnder snabbas på med fem månader. Ursprungligen skulle utredningen redovisas i augusti, nu har regeringen tidigarelagt den till 27 mars. Dessutom tillförs mer resurser. Allt för att förhindra att fler unga rekryteras in i gängkriminalitet.

”Djupt oroad”

– Regeringen är djupt oroad över att unga rekryteras till kriminella nätverk och vi måste sätta in alla åtgärder vi kan för att möta detta. Att skydda barn och trycka tillbaka brottsligheten är några av regeringens högst prioriterade frågor. Därför är det viktigt att förkorta utredningstiden, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall i ett pressmeddelande.

Utan föräldrarnas samtycke

Regeringen förslår också att åldersgränsen för när samhället får gå in med stöd- och behandlingsinsatser utan samtycke från föräldrarna sänks från 15 till 12 år. Det kan handla om situationer där föräldrarna har missbruksproblem eller av andra skäl inte kan ta hand om sina barn. Däremot måste barnet  själv godkänna insatsen, skriver Expressen.

Idén till nämnderna kommer ursprungligen från Danmark. Nämnderna ska bland annat att möjliggöra tidigare och mer samordnade insatser för att förebygga fortsatt kriminalitet bland barn och unga mellan 10 och 17 år.

Artikeln uppdateras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.