Bostadsindikatorn föll i april med hela 67 punkter till minus 20 vilket är den största förändringen under en enskild månad någonsin under boprisindikatorns 17-åriga historia. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Nattsvart syn på bopriserna

Uppdaterad
Publicerad

Hushållens syn på bostadspriserna är nattsvart i spåren av coronapandemin.
Aldrig tidigare, under 17 års tid som SEB:s boprisindikator har funnits, har raset varit så stort som nu.

Indikatorn föll i april med hela 67 punkter till minus 20 vilket är den största förändringen under en enskild månad någonsin under boprisindikatorns 17-åriga historia. Ingen region skonas utan raset är markant över hela landet med störst minskning i Stockholm och Skåne.

Andelen hushåll som ändå tror på stigande bostadspriser uppgår nu till 22 procent medan den motsatta kategorin stiger från 8 till 42 procent. Andelen som tror på oförändrade priser har minskat med två enheter och ligger på 27 procent.

Självuppfyllande förväntningar

”Ännu har vi inte sett fallande bostadspriser i statistiken men det här visar att det är vad hushållen förväntar sig och till viss del kan sådana förväntningar blir självuppfyllande. Trots stabiliserande åtgärder från regering, riksdag, myndigheter och banker, får vi räkna med att kombinationen av ekonomisk tvärnit och fallande hushållsförtroende kommer att resultera i en rejäl sättning på bostadsmarknaden”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i ett pressmeddelande.

När det gäller synen på Riksbankens reporänta är den dock i stort sett oförändrad och i snitt tror man att den om ett år ligger på 0,48 procent, en marginell minskning från 0,50 procent.

Över Riksbankens förväntningar

”Hushållen ligger klart över marknadens och Riksbankens egna förväntningar. Mot bakgrund av att vi nu går in i en lågkonjunktur är det dock troligare att reporäntan kommer att hållas låg ett bra tag till. Men det är å andra sidan inte samma sak som att bostadsräntorna kommer att vara lika låga och det är inte fel att ha en viss beredskap för att dessa kan stiga om till exempel bankernas upplåningskostnader fortsätter att stiga”, säger Jens Magnusson.

Något fler jämfört med föregående månad (3 procentenheter), planerar nu att binda räntan inom en kommande tremånadersperiod. Totalt sett betyder det att 7 procent svarat att de har för avsikt att göra så.

Boprisindikatorn genomförs av Demoskop på uppdrag av SEB och bygger på cirka 1 000 webbintervjuer inom ramen för en onlinepanel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet