Neddragningarna vid Sollefteå sjukhus: Detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Bakslagen för vården i Västernorrland har varit många. Befolkningen i regionen minskar och skatteunderlaget likaså. Kostnaderna inom hälso- och sjukvården har skenat, och besparingskraven utlöst en förtroendekris för politikerna.

  • År 2008 enas samtliga partier om en strukturomvandling som ska skära 300 miljoner av landstingets kostnader. Men väljarnas missnöje med nedskärningarna var stort. Sparplanen avbryts efter ett par år.
  • År 2015 kommer politikerna fram till att 160 miljoner måste sparas in. BB i Sollefteå ska läggas ner, den planerade och akuta kirurgin samt ortopedin ska försvinna. Samtidigt ska verksamheten i viss mån utökas.
  • Planerna går inte i lås och vad som liknar ett politiskt kaos bryter ut. Landstingsdirektören och landstingsstyrelsens ordförande byts ut och som en kortsiktig lösning höjs skatten.
  • Slitningar mellan framförallt Socialdemokraterna och Vänsterpartiet blottar en djup geografisk klyfta mellan Ångermanland och Medelpad.
  • Flera aktionsgrupper bildas, tonläget i debatten är stundtals mycket högt och politiker hotas. Stormöten och demonstrationer avlöser varandra.
  • I slutet av januari 2017 stängs BB i Sollefteå, samtidigt beslutar regionstyrelsen att även lägga ner den akuta kirurgin i Sollefteå.
  • I januari 2018 framgår det att Sollefteå kommun – i strid mot lagen – lagt pengar på att försöka påverka landstingspolitikerna i syfte att stoppa nedläggningarna vid Sollefteå sjukhus. I SVT:s Uppdrag granskning kommer det fram att fakturor för sjukhuskampanjandet uppgår till 85.000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.